Dům v Jigozen

Dům v Jigozen
Adresa: Itabashi, Tokio, Japonsko
Projekt:2006-08
Realizace:2008 - 04.2009
Užitná plocha:112 m2
Zastavěná plocha:44 m2
Plocha pozemku:175 m2


Dům u moře je určený pro tříčlennou rodinu; matka, otec a dítě. Společně s radostným pocitem pobytu u moře přichází rovněž myšlenka, že je pozemek náchylný k poškození živelnými pohromami, zejména během tajfunového období.
Když se ohlédneme do minulosti, tak spatříme řadu škod způsobených přírodou, např. vichřicemi nebo záplavami. Proto bylo nutné postavit dům, kde se můžete cítit uvolněně a zároveň při navrhování od samého počátku brát v úvahu tyto živly.

“Dělící linie mezi vnitřkem a vnějškem“
U této stavby splývá interiér a exteriér v prostor, který můžeme nazývat polovenkovním místem.
Tento prostor se stupňuje z vnitřku ven. V prostoru, který je zároveň terasou, verandou, vnitřní místností i venkem lze spatřit věci, které lze obyčejně nalézt uvnitř (knihy, obrazy, studovna nebo koupelna), avšak zde se nacházejí někde mezi interiérem a exteriérem. Tento prostor splňuje požadavky na propojení vnějšku s vnitřkem. Navíc slouží také jako nárazníková zóna před různými přírodními úkazy odehrávajícími se venku. Zároveň řeší zdánlivě opačné problémy spojené s “ochranou“ a “otevřeností“.
Použitá stavební metoda ponechává dostatečnou svobodu, přestože je jako konstrukční materiál použité dřevo. Dřevěná konstrukce využívá sloupy a trámy společně s příčným zavětrováním, aby učinilo stavbu odolnou vůči zemětřesení. Nicméně jsme zde použili konstrukční metodu, kde se sloupy chovají jako příčné výztuhy a zavětrováním jsou jako sloupy.
Umístěním sloupů na šikmo jsme mohli dosáhnout jednoduchého rámu, který, i když byl vytvořený ze dřeva, nepotlačuje myšlenku otevřenosti. Věřím, že při hledání různých prostorů mezi vnitřkem a vnějškem, mezi sloupy a zavětrováním, můžeme nalézt odpověď, která nás přivede ke spojení otevřenosti a přírody nacházející na tomto atraktivním místě u moře.
Věřím, že budoucnost architektury můžeme nalézt při hledání významu různých vztahů a hledáním toho, co můžeme nalézt v prostoru mezi dvěma věcmi.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
omyl
Etienne Eve
30.08.12 02:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Suppose Design Office