Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Dětské psychiatrické rehabilitační centrum

Autor: Sou Fujimoto
Spolupráce: Hiroshi Kato
Adresa: Japonsko
Realizace: 2006 Zastavěná plocha: 2536 m²
Plocha pozemku: 14590 m²

Jedná se o léčebné středisko pro děti s mentálním postižením, kde společně žijí, aby opět nabyly duševní zdraví. Když jsem to takto popsal, můžete se domnívat, že se jedná vysoce specialovanou stavbu, ale popravdě byl požadován velmi živý vnitřní prostor, který by připomínal jak velký dům tak i malé město, aby obsahoval důvěrnou známost domu a současně různorodost města. Přišli jsme s metodou uvolněného půdorysu. Něco nezamýšleného, co však vzniklo v důsledku záměrného a přísného procesu navrhování.

Návod jak být nahodilý

Přesné plánování / nahodilost krajiny
Pokud by bylo možné vytvořit stavbu podobným způsobem, jako by něco bylo pouze roztroušené, pak si myslím, že by šlo o dům snů. Překvapivě u této metody lze použít přesné definovaný způsob plánování. Půdorys se může díky své nahodilosti flexibilně zahušťovat, což stojí v protikladu ke komplikovanému stavebnímu programu.
Ačkoli je výsledný prostor následkem nekonečného, přísného a umělého způsobu navrhování, vypadá jako by vůbec nebyl plánovaný nebo byl vytvořen automaticky bez úmyslu. Místo je nejasné, nepředvídatelné, naplněné nepravděpodobností. Mnoho míst bylo dosaženo právě díky dvojznačnosti nebýt úmyslný.

Volitelnost a nahodilost / volnost a obtíž
Mezi nahodile rozmístěnými boxy vznikla místa s nepravidelnými nikami. Jde o místa malých rozměrů, kam se děti mohou schovat a současně být stále spojeni s obytnou částí. I když se jedná o podivně tvarované místo bez funkce, kterému by se dalo vyhnout, tak děti s tímto místem hrají podobně jako primitivní člověk, který si daleko volněji vykládal krajinu a žil s ní v souladu. Ukrývají se za něčím, ukazují se, odpočívají a různě pobíhají. Lze být oddělený a zároveň spojený, lze společně vést svobodný a obtížný život. Je zde dosažená hojnost různých míst pro žití.
Lze tvrdit, že uprostřed nic není a naopak lze říci, že místo má nespočet středů. Jde o “relativní centra“, která se mezi sebou neustále střídají a vědomě mění podle toho, kdo tu právě je nebo podle světelných podmínek. Pro zaměstnance představuje centrum sborovna. Pro děti tvoří centrum společný obývací pokoj, samostatné pokoje nebo jednotlivé výklenky. Nahodilost středu je zajišťována plynutím prostoru.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 08.11.10
Návštěvnost: 40089 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.