Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům nad bunkrem

Autor: HMArchitekti
Adresa: Omice, Česká republika
Projekt: 2006

Jakým způsobem se dá propojit bývalý bunkr pro zbraně SS20 s obytným programem? Jak reagovat na mohutný tvar a konstrukci bunkru? Jak znovu využít uměle přetvořenou topografii území? Tyto otázky si položili HMA při úvahách o vztahu mezi konceptem, kontextem a obsahem.
Pozemku č. 35 dominují dva bunkry, největší na celém území. Bunkry s umělým kopcem dodávají místu výrazný charakter, ze kterého vychází koncept projektu. Jinými slovy kontext je nadřazen konceptu. Naší prioritou bylo začlenit bunkr programově i konstrukčně do obytného objektu. Další důraz jsme také kladli na využití umělého kopce: jakým způsobem by měl být dům s kopcem spojen? Vsazen dovnitř? Opřen o svah? Nebo posazen na vrcholu?
Abychom dosáhli dokonalého spolupůsobení kontextu s konceptem, rozhodli jsme se umístit dům na vrcholu kopce, přímo nad bunkry. Tato poloha nám umožnila vytvořit takový systém konstrukce i programu, který podchycuje genia loci: mohutnost konstrukce bunkru, dynamiku směru střely zbraně, vrcholové výhledy z kopce. Prvním počinem bylo zachovat oba bunkry nedotknuté, proto byly vně lemovány samostatnými nosnými stěnami, obloženými kamenem. Druhým krokem bylo vytvoření nového konstrukčního systému v duchu podobně dramatickém jako jsou bunkry a zbraně. Nad bunkry byly v kolmém směru posazeny tři rovnoběžné nosné rámy (2 železobetonové a 1 vierendel), 36 m dlouhé. Polovina jejich rozpětí je podepřena novými stěnami podél bunkrů a zbytek (o délce zhruba 16 m) je dramaticky vykonzolován nad svahy kopce. Tato konzola odráží výtvarně, konstrukčně i programově rysy původních zbraní, bunkru a samotného kopce.
Dům je vložen mezi nosné rámy a představuje jednoúrovňovou horizontální desku. Severní a střední železobetonový rám je na různých místech proražen okny a dveřmi. Jižní rám (vierendel) umožňuje prosklení této fasády v plném rozsahu a zajišťuje tak dokonalé výhledy a světelné podmínky v interiéru. V místě křížení objemů domu a bunkrů vzniká velká vstupní a komunikační hala, připodobňující centrální haly tradičních vil. Prostorově i programově představuje hala průnik obou objemů. Vertikální komunikaci v prostoru zajišťují točité schodiště a hydraulická plošina, které v podobě dvou solitérních kruhových sloupců, doplněných světlíky, završují tuto kompozici.
Jednou z prvních otázek bylo jak programově využít bunkry pro obytnou funkci. Odpovědi byly početné a velmi různé. Mohlo by se zde uplatnit rekreační využití jako např. bazén, wellness a fitness, vinný sklípek, domácí kino, galerie apod. Díky otevření bunkrů na jejich koncích pro propojení se zahradou a přístupu denního světla by se zde daly uplatnit také tradičnější funkce jako apartmán pro hosty, další ložnice nebo obytné prostory anebo garáže. Hlavním cílem, ke kterému směřoval vývoj konceptu, nespočíval jen ve vytvoření formy, která je reakcí na genia loci místa ale také ve vytvoření prostoru, který bude flexibilní, efektivní a hlavně lákavý a vyzývavý k užívání a obývání.

















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 03.11.10
Návštěvnost: 22761 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.