Centrum přírodních věd

Centrum přírodních věd
Adresa: P. E. Eriksensvej 1, Bjerringbro, Dánsko
Investor:Fonden Naturvidenskabernes Hus

Realizace:2007-09
Užitná plocha:2560 m2
Náklady:6 210 000 Euro


Od té doby, co minulou zimu vyschl beton Přírodního vědeckého centra, tak stačil vzbudit celosvětovou pozornost. Tato stavba v dánském Bjerringbro, které leží poměrně daleko od hlavního města Kodaně, byla čerstvě nominována na Cenu Mies ven der Rohe.
Přírodní vědecké centrum je velmi výjimečnou stavbou. Jestli si myslíte, že jsou atria přes dvě poschodí  'cool', pak změníte názor. V Přírodním vědeckém centru jsou všechny prostory otevřené a mají výhledy hned přes několik pater. Objekt samotný je ztvárněn jako válec s terasami, otvory a zářezy vybízejícími k prozkoumání a ztracení se. Myšlenkou ukrytou za Přírodním vědeckým centrem bylo vzbudit mezi mladými lidmi zájem o přírodní vědy a zabývat se budováním kariéry v tomto oboru. Vědecké centrum se zabývá zkoumáním a kladením otázek, proto jsme se rozhodli navrhnout stavbu, která činí to stejné, říká Johannes Pedersen, který je jedním z partnerů kodaňské kanceláře Nord Architects.
Budova je navržená s působivými interiéry, aby samy podněcovaly k experimentům. Jestli budoucí vědec bude potřebovat vytvořit v betonové podlaze díru, aby mohl uskutečnit svůj experiment, tak to bude zcela v pořádku. Architekti jsou s takovým počínáním srozuměni. Navzdory svému ikonickému výrazu je Přírodní vědecké centrum v první řadě navržené k tomu, aby se využívalo.
„Vytvořili jsme zcela jasný rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem. Interiér je hrubý s s betonovými povrchy určenými k užívání, zatímco exteriér má hladký povrch zhotovený ze skleněných profilů. Takhle objekt splňuje oba záměry: vytváří vkusnou ikonu pro Bjerringbro a zároveň je místem, kde si mohou mladí lidé zašpinit ruce při vytváření různých experimentů“, říká Morten Rask Gregersen.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od NORD Arkitekter