Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům na útesu
Huset på klippa

Autor: Petra Gipp, Katarina Lundeberg
Spolupráce: Veronica Karlson
Adresa: Stockholm, Švédsko
Realizace: 2008-09 Užitná plocha: 150 m²

Klient si přál žít  v souladu a každodenním styku s okolním prostředím. Pozemek se nachází v provizorní obytné oblasti, kde stojí jednoduché malé dřevěné domy z poloviny minulého století nabízející prázdninové ubytování. Dům vyhlíží na záliv vysoko z útesu na samém okraji mysu.
Klient si zde představoval dům souznící s okolním prostředím, který by zároveň umožňoval otevřenost i soukromí. Dům se otáčí pryč od osady směrem k vodě. Tvar domu tvoří dvě odlišné hmoty, které se vzájemně prolínají, aby co nejlépe splňovaly podmínky pro život, který se uvnitř odehrává. První část obsahuje malé místnosti pro spaní s přímým propojením s exteriérem přes samostatný vstup. Nachází se zde také velká ložnice s přilehlou terasou a koupelnou otevřenou do nebe. Druhý z objemů domu tvoří velkorysý obývací pokoj a kuchyně, kde se odehrává veškerý společenský život. Kuchyň po estetické stránce představuje jednoduchost a abstrakci, která tuto funkčnost přenáší dále do obývacího pokoje.
Předěl mezi těmito dvěma objemy tvoří vnitřní světlík, kam slunce dopadá velkou lucernou. Hlavním záměrem bylo umožnit tímto prvkem definovat řez mezi oběma částmi domu; uzavřeným prostorem obráceným dovnitř a velkorysým prostorem otevírajícím se ven.
Prostorný obývací pokoj stírá hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Část hmoty domu vytváří venkovní prostor ničím jiným než přístřeškem před povětrnostními vlivy. Tato část pak přechází ve velké terasy. Klient si představoval, že terasy vzájemně spojí dům s útesem. Aby se podařilo udržet kompaktní formu celku, tak po formální stránce přísluší terasy k hlavní hmotě, zatímco jsou spojeny přímo se zemí. Z venkovní strany jsou do hmoty vyřezány schody spojující ložnicové terasy se střechou.
Materiály i jednotlivé detaily byly vybírány opatrně s důrazem na architektonický celek. Hrubý obklad tvoří dřevěná prkna o různých rozměrech, které jsou spojovány na pokos a povrchovou úpravou ze síranu železnatého; z toho jak z vnějšku tak i z vnitřní strany vyplývají různé tvary. Podlahy uvnitř stavby tvoří
vymývaná borovice a pro zdůraznění vnitřní jednoty je borovicí obloženo  také několik svislých povrchů. Dalšími materiály jsou pohledový beton a detaily ze zinkového plechu.
Našim záměrem bylo vytvořit trvale udržitelnou stavbu za pomocí materiálů, které dokáží důstojně stárnout a postupem doby prohlubují zážitek jak z domu samotného tak i místa.
Volné základy nadzdvihují stavbu a ponechávají místo nedotčené. Je cítit silná touha co nejméně poškodit místo, ať po vizuální stránce nebo konceptuální.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.10.10
Návštěvnost: 55308 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
SOB plesson 21.10.10 09:25
To sa mi páči Vladimír Kalivoda 22.10.10 20:41
strohý severský útes:) JanaP 28.10.10 17:07
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.