Dům na útesu

Huset på klippa

Dům na útesu
Spolupráce:Veronica Karlson
Adresa: Stockholm, Švédsko
Realizace:2008-09
Užitná plocha:150 m2


Klient si přál žít  v souladu a každodenním styku s okolním prostředím. Pozemek se nachází v provizorní obytné oblasti, kde stojí jednoduché malé dřevěné domy z poloviny minulého století nabízející prázdninové ubytování. Dům vyhlíží na záliv vysoko z útesu na samém okraji mysu.
Klient si zde představoval dům souznící s okolním prostředím, který by zároveň umožňoval otevřenost i soukromí. Dům se otáčí pryč od osady směrem k vodě. Tvar domu tvoří dvě odlišné hmoty, které se vzájemně prolínají, aby co nejlépe splňovaly podmínky pro život, který se uvnitř odehrává. První část obsahuje malé místnosti pro spaní s přímým propojením s exteriérem přes samostatný vstup. Nachází se zde také velká ložnice s přilehlou terasou a koupelnou otevřenou do nebe. Druhý z objemů domu tvoří velkorysý obývací pokoj a kuchyně, kde se odehrává veškerý společenský život. Kuchyň po estetické stránce představuje jednoduchost a abstrakci, která tuto funkčnost přenáší dále do obývacího pokoje.
Předěl mezi těmito dvěma objemy tvoří vnitřní světlík, kam slunce dopadá velkou lucernou. Hlavním záměrem bylo umožnit tímto prvkem definovat řez mezi oběma částmi domu; uzavřeným prostorem obráceným dovnitř a velkorysým prostorem otevírajícím se ven.
Prostorný obývací pokoj stírá hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Část hmoty domu vytváří venkovní prostor ničím jiným než přístřeškem před povětrnostními vlivy. Tato část pak přechází ve velké terasy. Klient si představoval, že terasy vzájemně spojí dům s útesem. Aby se podařilo udržet kompaktní formu celku, tak po formální stránce přísluší terasy k hlavní hmotě, zatímco jsou spojeny přímo se zemí. Z venkovní strany jsou do hmoty vyřezány schody spojující ložnicové terasy se střechou.
Materiály i jednotlivé detaily byly vybírány opatrně s důrazem na architektonický celek. Hrubý obklad tvoří dřevěná prkna o různých rozměrech, které jsou spojovány na pokos a povrchovou úpravou ze síranu železnatého; z toho jak z vnějšku tak i z vnitřní strany vyplývají různé tvary. Podlahy uvnitř stavby tvoří
vymývaná borovice a pro zdůraznění vnitřní jednoty je borovicí obloženo  také několik svislých povrchů. Dalšími materiály jsou pohledový beton a detaily ze zinkového plechu.
Našim záměrem bylo vytvořit trvale udržitelnou stavbu za pomocí materiálů, které dokáží důstojně stárnout a postupem doby prohlubují zážitek jak z domu samotného tak i místa.
Volné základy nadzdvihují stavbu a ponechávají místo nedotčené. Je cítit silná touha co nejméně poškodit místo, ať po vizuální stránce nebo konceptuální.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
SOB
plesson
21.10.10 09:27
To sa mi páči
Vladimír Kalivoda
22.10.10 08:42
strohý severský útes:)
JanaP
28.10.10 05:19
zobrazit všechny komentáře