Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům Lina

Autor: Caramel Architekten
Adresa: Reisingerweg 6, Linec, Rakousko | mapa
Investor: Lina Bina
Projekt: 02.2004 Realizace: 05-09.2004
Užitná plocha: 66 m² Zastavěná plocha: 69 m²
Plocha pozemku: 3000 m² Obestavěný prostor: 202 m³

Lina Bina je dcerou Ulricha Aspetsbergera, jednoho z partnerů vídeňské architektonického ateliéru Caramel. Od pondělí do pátku žije Lina v Linci, vzdáleného od Vídně téměř 200 kilometrů, kde její matka pracuje jako kurátorka v muzeu Lentos. Když její otec vyrůstal v Linci, tak na zahradě vedle domku prarodičů postavil Pied-à-Terre. S vlastní koupelnou a kuchyní je objekt soběstačný, takže obě generace mohou, ale také nemusí, žít společně. Konstrukce nebyla navržena, aby tu byla věčně. Když se rodina rozhodne znovu přestěhovat, tak dům může být snadno rozebrán. Do tří pásových základů v zemi jsou zakotveny štíhlé ocelové nosníky. Nad nimi se 'vznáší' dřevěná spirála zabalená do žluté membrány s plně proskleným průčelím obráceným k pozemku klesajícímu k Dunaji. Plášť domu je stejného recyklovaného materiálu jako tašky od Freitagu, což jsou ve Švýcarsku vyrobené módní doplňky, které nesmí chybět u dnešních mladých lidí.

Malá dostavba leží podobně jako dočasný box – jako obytný vůz bez kol – západně od stávajícího domu na svahu malého kopce. Objekt tvoří dřevěná konstrukce, který spočívá na základových pásech spojených ocelovými nosníky. Obvodový plášť tvoří silná membrána ze sklolaminátu. Domek je na jih kompletně prosklený a nabízí působivé výhledy. Do skleněné fasády jsou vsazeny tři hliníkové dveře. Zajímavým konstrukčním prvkem je prosklené nároží, které vynáší střechu i východní stěnu domu. Na užší straně domu je umístěn vstup, před nimž leží jako otevřená zásuvka malá terasa. Box s užitnou plochou 66 m² v sobě ukrývá dva malé pokoje jako i jeden velkorysý obývací pokoj s jídelnou obracející se do zahrady. Blok se sanitární jednotkou je umístěn volně do prostoru. 'Střechu' tohoto dva metry vysokého box lze v případě potřeby využít jako postel pro hosty.
Gabriele Kaiser, AzW
Autor: Petr Šmídek, 13.10.10
Návštěvnost: 51240 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
ábr... extrudovaný polystyren 13.10.10 09:30
Možnost vidět na vlastní oči... Petr Šmídek 13.10.10 09:43
... Daniel John 13.10.10 14:00
krása Vladimír Kalivoda 14.10.10 09:03
chatička Klaristo 14.10.10 10:15
klasika Radovan Daniel 14.10.10 10:35
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.