Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Sportovní areál v Sazovicích

Autor: Pavel Mudřík
Spolupráce: Pavel Krampla, Milan Nečas, Marian Lanc
Adresa: Sazovice, Česká republika | mapa
Investor: MRB Sazovice
Projekt: 2008-09 Realizace: 2009-10

Sportovní areál byl v Sazovicích již dříve, časem však zcela zchátral a zanikl. Tradice a paměť  zůstaly. S ohledem na velikost obce jde o zvláště rozlehlou plochu zastavěné části, vymezenou silnicí a potokem na protilehlých stranách, a okolními domy. Investor vstoupil do původního prostoru s novými silami. Podmínkou bylo zachování stávající vany bazénu a objektu šaten. Nový areál by měl obnovit a rozšířit letní aktivity koupaliště, dále vytvořit kvalitní sportovně-relaxační možnosti s novou restaurací.
Požadavky investora byly prostorově neskromné. Poloha ve středu obce mezi domy si vyžádala vytvořit koncepci lehké, transparentní objektové zastavěnosti. Nové objekty by měly působit uvolněně, až prázdninově, ale současně trvale a jasně. Organizace prostoru je podřízena ploše koupaliště, které bude i po ukončení letní sezony nabízet některé objekty k celoročnímu využívání. K těmto patří dětské hřiště, šatny sportovců, sauna s wellness a  venkovní bufet. K celku areálu dále patří dvě minifotbalová hřiště s umělým povrchem, letní tenisový kurt s umělou trávou, multifunkční hřiště (nohejbal, basketbal, volejbal, floorbal) s mantinely na zimní hokej. Dnes ještě nerealizovaná krytá hala na tenis a minifotbal, dále samostatné objekty restaurace, venkovního občerstvení, šaten s wellness a skladu. Na  pozemek se ještě vešla parkovací místa. Velkým handicapem je ona stávající pozice v blízkosti potoka, kde kdysi býval mlýnský náhon. Areál je tak potencionálně ohrožen velkou vodou.
Na ploše byl proveden důkladný drenážní systém, zvýšena niveleta většiny ploch a veškeré technické podmíněnosti, jako čov, trafostanice a veškeré přípojky inženýrských sítí.
Oproti komunikaci je areál „utopen asi o tři metry. Tohoto je využito při koncepci osazení hlavního objektu restaurace s podjízdnou přístupovou lávkou a konzolou příčného objektu zázemí restaurace. Dál od silnice je „do větru“ osazena hlavní transparentní hmota restaurace na pilířích, a na ni navazuje příčná loď, jen tak se jí dotýkající. Přiznaná betonová rámová konstrukce umožňuje maximální transparenci hmoty . Do rámu je vložena dřevostavba, na povrchu se projevující modřínovými šupinovými výplněmi stěn a prosklenými plochami. Na jižní stranu je rám v celé délce vykonzolován a tím vytváří velkorysou terasu s fixním transparentním překrytím. Podlaha i strop jsou dřevěné, modřínové. Přístup do restaurace je řešen přemostěním ocelovou lávkou s dřevěnou palubou. Na druhé straně, na terase, je spuštěno ocelové schodiště do prostoru koupaliště. Objekty jsou podjízdné a podchůzí. Tato možnost umocňuje objemovou lehkost. Pod hlavním objektem je umístěn vstup do koupaliště, šatny, pokladna a ostatní nutnosti. Objekty v koupališti (bufet) mají lehký, konstruktivní charakter. Je zde použit ocelový rám s betonovými a sklobetonovými výplněmi. Na dalších jsou použity dřevěné, modřínové pláště. Stávající objekt šaten byl v průběhu stavby zcela nahrazen novými konstrukcemi. Bazénová vana byla sice využita, ale zůstal jen prostý beton a vše ostatní, včetně kompletní technologie, je nové. Nakonec se podmínka zachování vany stala obtíží pro koncepci organizace prostoru. Pochůzí plochy jsou betonové, z česaného betonu a betonových desek. Plocha mokrá, ke koupání, je dle požadavků hygieny vymezena brodítky se  sprchami a zelení. Odpočivná plocha k ležení je umístěna za objektem sprch a občerstvení, více do klidu. Na ploše areálu byly vysazeny javory a lipky, pro budoucí příjemné stíny. Příjezdní komunikace je živičná, narozdíl od parkovacího stání, které je vysypáno kamennou drtí. Areál je volně přístupný, jen koupaliště je oploceno pletivem. V interiérech jsou použity loupané borové překližky, modřínová prkna, dubové vlysy, tarkett i lité podlahy.
Projekt
Fotograf
Studio TOAST
Fotograf
Daniela Dostálková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 18.10.10
Návštěvnost: 63438 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
skvělé palmexman 18.10.10 10:54
výborné radek 18.10.10 13:14
... Kaker 20.10.10 17:20
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.