Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
LOFT 577

Autor: Pavel Mudřík
Spolupráce: Milan Nečas, Pavel Krampla, Marian Lanc
Adresa: tř. T. Bati 190, Zlín, Česká republika | mapa
Web: www.loft577.cz
Projekt: 2009 Realizace: 2009
Užitná plocha: 120 m²

Suterén domu z let třicátých od architekta Miroslava Lorence je v centru města. Rekonstrukcí „krok za krokem“ se přeměnil v prostor nejen pro kávu, ale i pro aktivity výstavní, koncertní a přednáškové. Pro tuto šíři záběru se café stalo vyhledávaným místem. Jako všechny nevyužité sklepy, i zde byla vlhkost, nevyhovující výška, špatný přístup a  mnoho zavěšených trubek od médií.
Bylo provedeno vše technicky nutné, tedy snížení podlahy na nejnižší možnou úroveň, zabezpečení stávající vlhkosti zdiva, přísun výměny vzduchu, přeložky a nové rozvody  elektriky, vody, kanalizace, přesuny a organizace stávajících, nutně ponechaných médií, s ohledem na provoz domu, kde kromě bytů jsou v provozu také obchodní a jiné komerční aktivity. Konstrukčně zásadní bylo vyříznutí otvoru do železobetonové stropní desky a do něj vložení nového, ocelového schodiště, jako spojení s prvním podlažím domu.
Práce na interiéru kavárny byla po těchto podmiňujících pracech už jen odměnou. Stavební podstata byla ponechána bez zvláštních sofistikovaných úprav, tedy stěny byly jen natřeny, jsou zde cítit materiály jako beton a cihla. Nově přidané materiály jsou teraco a ocel na schodišti, lité podlahy a skleněné bílé mozaiky na toaletách, dřevěná, dubová mozaika na podlaze a lokální, černé stěrky stěn. Žebírkové betonové stropy zůstaly obnaženy, jen natřeny bílou barvou, z části jsou však zakryty rozvody trubek a vzduchotechnika. Vzhledem  ke stávající železobetonové skeletové konstrukci, jsou i veškeré nové rozvody na povrchu. Interiér tak získal syrový, industriální charakter. Bylo třeba jej současně odlehčit i podpořit. Objevuje se zde bílé sklo na baru, hnědá kůže v boxech, dřevo na stolcích, obyčejná ocel, jako konstrukční, tak i obkladový materiál. Sezení je vyřešeno jednoduchými, dřevěnými židlemi a koženými boxy. Prostor oživují ponechané a zvětšené anglické dvorky s denním světlem do ulice.

Počet míst k sezení: 60
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 05.10.10
Návštěvnost: 69922 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
PODLAHA WC KARLO 05.10.10 23:12
joo jana hajkova 07.10.10 23:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.