Dům BFL

Dům BFL
Spolupráce:Rodrigo Scheel
Adresa: El Arboreto, Teja Island, Valdivia, Chile
Projekt:2007
Realizace:2007-08
Užitná plocha:167 m2
Plocha pozemku:600 m2
foto: Gustavo Burgos
Dům pro starší pár, který občas navštíví jejich potomci z předchozích vztahů. Tyto okamžiky pohody a setkávání s dětmi zapříčinily rozšíření domu a upřednostnění společenských částí domu na úkor individuálních boxů. Dům je umístěn na rozparcelovaném území nedaleko centra Valdivia, sousední stavby neposkytují žádný záchytný bod, každá odráží vůli architekta a individuální požadavky uživatelů. Jediným oprávněným odkazem pro tento dům, mimo požadovaný vnitřní program, byly výhledy na protékající řeku mezi sousedními domy a putování slunce po nebi. Hmota přízemního podlaží byla umístěn přes celou šířku (dvacet metrů) s úmyslem rozdělit pozemek na dvě části, které budou ovlivňovány výhledy a vztahy k okolním domům. Tato podnož je uspořádána do menších celků a funkcí podle denní doby. Na této základně jsme postavili čtvercový objem (10 x 10 metrů), který obsahuje klidovou část s ložnicemi a velkorysým výhledem na protékající řeku.
Motiv krytého přístřeší, postrádajícího v deštivé oblasti Vadivia smysl, definuje hmota ve druhém patře obložená dřevem a postupným hromaděním přečnívající přes strop prvního podlaží. Kvůli zamezení neshodám při stavebních pracích, byla navržena klasická konstrukce pro dvoupodlažní dům: první patro je zděné a horní pochodí je ze dřeva. Naše úsilí bylo zaměřeno na jasné definování hmot a prázdných prostorů ve vztahu k blízkým i vzdáleným výhledům.
Obvodový plášť druhého poschodí je tvořen osm palců silnou odvětrávanou stěnou umožňující efektivně kontrolovat teplotu uvnitř domu.
0 komentářů
přidat komentář