Schlumberger Research Centre

Schlumberger Research Centre
I. fáze 1982-85
Jednopodlažní křídlové objekty vědeckých studoven a laboratoří po stranách testovací vrtné stanice a sociálního vybavení pod průsvitnou membránovou střechou.
Ceny: RIBA National Awards for Architecture 1988, Civic Trust Award 1988, Financial Times Architecture Award 1985, Structural Steel Award 1988

II. fáze 1990-92
Dva volně stojící pavilonové objekty kanceláří, laboratoří a počítačových pracoven jsou spojeny průsvitnou membránovou střechou zastřešující novou vstupní halu.
Ceny: RIBA National Awards for Architecture 1993, Financial Times finalist 1993

Budova dokončena v 1984 leží západně od Cambridge. Je zajímavým příkladem užití teflonskleněné tkaniny. Tvar budovy vyplývá z její funkce jako zkušební zařízení pro naftové vrty a z přání po co nejbližším kontaktu mezi vědci odlišných oborů. Střední loď tvoří tři 24x18 m velká pole. Na západě a východě se dělí po pěti na kanceláře. Mezi segmenty leží vstupy. Budovy využívají topografii okolí: zkušební hala leží 2,5m níže než kanceláře a hlavní vstup. V jižní části se nachází zimní zahrada s kantýnou a knihovnou. Kancelářské lodě: každá loď sestává z pěti elementů postavených na Hopkinsově Patera-systému. Každý segment sestává z 5 kanceláří s modulem 3,6 m. Střešní konstrukce (rozpon 13,2 m) vynáší zavěšený střešní plášť. Vnější stěny kanceláří sestávají z dvojitě zasklených 3 m vysokých posuvných dveřích z izolačního dvojskla. 4elní stěny kancelářských křídel jsou z izolačních panelů. Strop z tvarovaných ocelových plechů pracuje jako ztužující prvek. Podlaha sestává ze sendvičových prvků. Skleněné vnitřní stěny jsou zvukotěsné kvůli hluku ze zkušebních vrtů. Vyjma základů byla celá budova smontována z hotových dílů suchou cestou. Nosná konstrukce: Střešní plášť visí na lanech, která jsou zavěšena na vnější ocelové konstrukci. Hlavními částmi této soustavy jsou příhradové věže s modulem 19,2 m. V podélném směru jsou rámy ztuženy rámovou příhradovou konstrukcí Střešní plášť sestává z průsvitných teflonskleněných vláken. Teflon nekoroduje a ani neztrácí své machanické vlastnosti vlivem UV záření. Jeho životnost je více než 20 let. Jednotlivé kraje tkaniny jsou přehnuty a svařeny. Hotová membrána je pomocí svorek připevněna na nosná lana. Tím může být membrána jednoduše napnuta. Inženýrské sítě laboratoří a kanceláří leží v šachtách pod podlahou. Hopkins použil v tomto projektu jako plášť svých patera-systém objektů kovové panely, které vynalezl Jean Prouvé.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Michael Hopkins