Dům Sakura

Dům Sakura
Adresa: Meguro-ku, Tokio, Japonsko
Realizace:2006
Užitná plocha:280 m2
Zastavěná plocha:75 m2
Plocha pozemku:131 m2


Domácí kancelář pro manžele se nachází v rezidenční čtvrti Meguro. Pozemek je situován v oblasti, kde jsou jedny z nejvyšších cen pozemků v Tokiu. Území je typicky přeplněné jako u většiny obytných čtvrtí v centru Tokia. Je těžké říct, jestli kvalita zdejšího životního prostředí odpovídá cenám pozemku.
Cítil jsem, že hlavním úkolem bude vytvořit lepší prostředí pro život než jen vmáčknutí dalšího domu do hustě obydlené čtvrti. Co mi přišlo na mysl, byly dva klasické 'skleněné domy' od Miese a Philipa Johnsona. Za pocit volnosti a otevřenosti, který nás přiměje k tomu, chtít se projít uvnitř domu nahý, jistě vděčí samotná průhlednost skla, ale hlavně fakt, že stavbu obklopuje příjemné okolí – les. Již samotný 'les' nabízí příjemné životní prostředí, na architektuře je pouze ponecháno oddělení vnějšího a vnitřního prostředí tenkou transparentní clonou. To jasně dokazuje, že tam, kde je prostředí vhodné k žití, není již 'dům' nutný.
Co jsem se zde pokusil stvořit, byla přítomnost, která by nahradila tento 'les'.
Přesněji řečeno umístěním dvou velkých stočených pásů na pozemek jsem se pokusil vytvořit kvalitní životní prostředí. Dvojici pásů tvoří samostatně stojící stěny o výšce 7,5 m respektive 5 m, které jsou zhotoveny z krajkám podobným ocelových plátů o tloušťce 3 mm, které podobně jako listí stromů filtrují sluneční světlo. Otvory jsou do plechy vyraženy v květinovém vzoru znázorňujícím třešňové květy podle tradičních papírových šablon Ise.
Jakmile podnikneme cestu do abstraktního lesa třešňových květů, jsme přivítáni 'prostředím naplněným “tušením“ životního pohodlí.' Nelze zde najít nic, co by předjímalo 'strukturu domu'. Místo je čirým 'životním prostředím' a není ani tak symbolem nazývaným 'dům' nebo 'obytná čtvrť.'
V Tokiu se zrodil jasný objekt sahající za hranice běžného urbanismu.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Inu,...
šakal
10.09.10 10:20
... nuž, :-)
Lamik
16.09.10 08:33
ach
rrr
16.09.10 11:07
... nojo...
gallina-scripsit
16.09.10 12:25
gallina
mIkI_n
16.09.10 07:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Mount Fuji Architects Studio