Budoucnost architektury bez architektů

Expozice České a Slovenské republiky na 8. bienále architektury v Benátkách

Budoucnost architektury bez architektů
Spoluautoři:Imro Vaško, Monika Mitášová
Adresa: Giardini di Castello, Benátky, Itálie
Realizace:8.9. - 3.11.2002


Mikro aktuality
… kosmopolitní, organicky rostoucí, prostorová přednanotechnologická kultura otevřená vašemu osobnímu vkusu, všem vlivům … překonává estetické interpretační předsudky autorské cenzury formy a je připravena sloužit svým uživatelům přímo, mimo vnější etické estetické spekulace … kombinuje kompozitní ortogonální prostorový skelet s kybertechnologií dělicích panelů schopný produkovat originál i sérii za stejnou cenu … osvobozuje formu a přináší do tvorby prostoru nové postupy jako je skenování/kopírování/imitování, posun parametrů imitovaného objektu, převod libovolné digitální informace například zaznamenaného nebo komponovaného zvuku do prostorové formy, plynulé přechody i skoky tvrdosti/měkkosti, poréznosti textury a dalších myslitelných parametrů povrchů atd. … vše je možné a vše je přínosem, protože vzniká zevnitř v proporcích k jednotlivým užívaným prostorám … mikro
David Kopecký, ksa.

A study of the open architecture/next
The study of building system combines prefabricated composite skeleton and recyclable polymer panels that are made with 3DPtm three-dimensional print technology.
The 3D panels enhance the process of developing new techniques, such as imitating your favorite existing objects, changing parameters, altering imitated objects, and so on. Technology that makes a prototype for the price of a mass-produced object will shift the economics of the system. The marketing strategy can offer the client (or developer’s client) participation in making the product and therefore the chance to co-develop the architecture that the client wants to use or own.
More freedom? More space? More options? Use this new technology and become the architect of your house!

1. Visit the system's virtual salesman on the web and get software to design your own house!
2. Visit the modular170 sample house!
3. Use the program to help you create your design within the spatial constraints afforded by the place you want to live!
4. Design the panels, or let architects design them for you, or choose from the catalogue!
5. Add or change panels of your house anytime!



Etické je nediktovat nic!
Iniciativa Davida Kopeckého, Jána Studeného a jejich přátel včetně Imro Vaška a Moniky Mitášové se zatíná do závažného problému, který by se dal označit za konec architektury. Architektura si svůj konec možná zaslouží, protože mnozí architekti ztratili smysl pro etiku své profese a propadli cynismu a komečnosti. Myšlení našich uvedených hrdinů se však právě točí kolem etiky. Zdá se jim, že podstata veškeré architektonické práce až do dnešní doby spočívala v utváření konstrukcí a obrazů, do kterých všechny dosavadní společnosti ukládaly své představy o sociálním řádu, o hierarchii, o soudržnosti, o ideálech, zkrátka o etice. Společnost dnešní dnešní doby se jim však zdá být tolik rozvolněná, a to rozvolněná dobře, pozitivně, že už žádné architektonické obrazy řádu nepotřebuje. Spíše jí takové obrazy škodí. Architekt, který tvaruje, který se snaží dávat věcem řád, dnešní demokratické společnosti fakticky ubližuje. Jediná jeho šance spočívá v absenci tvarování a „řádování“. Na otázku, k čemu ještě architekt vůbec bude, mi David Kopecký zpříma odpověděl: „A komu na tom vůbec záleží.“
Ať to jsou sami konkrétní jednotliví lidé, kdo dávat „architektuře“ její tvar! Žádný diktát, ba ani žádná architektonická „idealizace“ klientova charakteru a vkusu, jak o ní kdysi dávno smýšlel demokraticky naladěný Frank Lloyd Wright, nebude mít v dnešní společnosti místo! Architekt jen lidem předloží absolutně flexivní systém, pomocí kterého si lidé sami budou tvarovat své představy o bydlení nebo nějaké jiné funkci. Takový systém se ani nebude zakládat na nějakém pevném modulu, také „modul“ se bude nafukovat či smršťovat podle lidských přání. Vybavují se mi tu precedenty tohoto programu, vize avantgardistů o architektuře jako o nemonumentálním, netvarovaném, neřádovém a tím prý i ryze lidském instrumentu „bez architektury“, vidiny Richarda Buckminstera Fullera nebo Konrada Wachsmanna. Také oni si svou věc představovali jako Kopecký, Studený, Vaško, Mitášová, samozřejmě na nižší technické úrovní a s nižší dosažitelností absolutní flexivnosti. Avšak zdá se mi, že tady nejde o techniku; tady jde o maximální zúžení architektova diktátu, podložené demokratickou etikou. Fandím vzpomenutému týmu a přeji mu, ať se se svou vizí dostane dál, než zatím architekti došli.
Rostislav Švácha
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
safdie?-smutne retro
pavol
26.08.10 07:12
ŮPLNĚ MIMO
Jan Pavel
26.08.10 09:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ksa.