Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Turnově

Autor: Atelier ARS | Pavel Šmelhaus
Adresa: Turnov, Česká republika
Realizace: 2008 Užitná plocha: 117 m²
Zastavěná plocha: 138 m² Plocha pozemku: 1608 m²

Po mnoha letech strávených v jabloneckém panelovém domě zatoužili budoucí majitelé této zajímavé dřevostavby přestěhovat se do vlastního, pohodlného domu kde bude (na rozdíl o jizerskohorského podhůří) více slunce, a teplých dní, kdy je možné být venku.

Krásný pozemek na vyvýšeném místě nalezli nedaleko od Turnova, v lokalitě s osmi novostavbami na okraji obce. Začali  formulovat své představy o budoucím bydlení a hledat architekta. Architekta Pavla Šmelhause  nalezli a zkontaktovali na základě jeho jiných dříve publikovaných staveb a brzy se s ním shodli na jednoduché koncepci energeticky úsporného přízemního domu (což parcela svou velikostí bez problémů umožnila) a začali konkretizovat budoucí tvar stavby.

Studie byla pojata zcela originálně, takže místo aby se do daného obdélníku umisťovaly jednotlivé místnosti, byly imaginární plochy řazeny optimálně k sobě a tím vzniknul členitější, ale o to účelnější půdorys domu s minimem vnitřních komunikací. Většina místností tak má okna na jih a západ, kde je nejatraktivnější výhled do údolí.

Nejdůležitější prostor v domě – kuchyně s jídelnou a zastřešenou terasou orientovanými v ose východ-západ – je dominantním prvkem, převyšujícím ostatní místnosti v domě. Výrazná pultová střecha zvednutá k jihu propouští do interiéru i dopolední slunce a usnadňuje provětrávání v teplých dnech. Obývací pokoj s krbovými kamny a originálním nábytkem (jež svou skladbou obdélníků připomíná skládaný půdorys domu) je oddělitelný a dle zkušeností stavebníku je v létě užíván méně než terasa. V chladné zóně na sever (ale s okny na východ a jihozápad) jsou umístěny ložnice majitelů s koupelnou, z níž je krásně vidět na nedaleký Ještěd. Menší koupelna s WC a hostinský pokoj jsou naopak umístěny hned u vstupu a případní návštěvníci tak neovlivňují výrazněji provoz domu.

Parkování a skladování je samostatném přístřešku v rohu pozemku. Architektonicky propracovaný objekt ze dřeva a pohledového betonu je částečně zapuštěn do terénu a nijak nezastiňuje výhled z domu. Materiálově podobná je i vjezdová brána na pozemek.

Vnější fasáda je obložena olejovaným červeným cedrem, který má vynikající vlastnosti a narozdíl od tropických dřev působí v našem prostředí mnohem přirozeněji. Horizontální hmotu domu oživuje převýšená obytná část a střídání vertikálních proporcí oken s horizontálními.

Interiéru domu též dominuje dřevo - ať už se jedná o přiznané konstrukce z lepených nosníků nebo masivní dubovou olejovanou podlahu položenou ve většině místností.

Konstrukčně je dům řešen jako montovaná dřevostavba ze systému K-Kontrol, založená na úzkých betonových pasech - tradičně používaná podkladní betonová deska je nahrazena dřevěnou izolovanou konstrukcí. Vzhledem k tomu, že ze stejného stavebního systému je postavena i Česká antarktická stanice, nebyla nikdy obava o funkčnosti navrženého řešení a provozní výsledky potvrdily celkově vynikající energetické parametry domu. Pro složitost a investiční náročnost byl původně zamýšlený systém teplovzdušného topení s rekuperaci stavebníky nahrazen jednodušším elektrickým sálavým topením a větrání je řešeno přirozeným způsobem. Teplota v jednotlivých místnostech je regulována individuálně programovatelnými termostaty. Roční náklady na veškerou elektřinu jsou okolo 24 tis. Kč, a občasné topení v krbových kamnech je vnímáno více jako zábava než energetická nutnost.

Objekt byl zařazen mezi  výzkumně sledované domy a dlouhodobě v něm probíhá měření teploty a vlhkosti (je sledován vnitřní, vnější a podzákladový prostor domu), po dokončení budou získané údaje zpracovány a zveřejněny v odb. tisku..


Stěna: SDK 12,5 mm na dřev. latích, vnitřní izolace Hofaterm 60 mm, panel K-Kontrol 215mm, difuzní folie Tyvek, venkovní plášť větraný cedrový obklad
Střecha plochá: SDK 12,5 mm na syst. roštu, parozábrana PE folie, minerální vata, 60 mm, střešní panel K-Kontrol 272 mm, pojistná folie Fatrafol (napojena na dvojúrovňovou vpusť), spádová a izolační vrstva Polydek 80-160 mm, střešení folie Fatrafol, kačírkový zásyp
Střecha pultová: SDK 12,5 mm na syst. roštu, parozábrana PE folie, minerální vata, 60mm, střešní panel K-Kontrol 232 mm, difuzní folie, kontralatě, záklop OSB, TiZN plechová falcovaná krytina
Podlaha: větraný podzákladový prostor, podlahový panel K-Kontrol 272 mm, dřevovláknitá izolace Hofaterm 65 mm, masivní dubová podlaha 24mm
Okna+vstupní dveře: Profil Softline 92+ izolační trojsklo 4-16-4-16-4

Roční spotřeba veškeré el. energie: 9 470 kWh = 81 kWh/m²
Spotřeba dřeva na vytápění (cca): 2,2m³
Naměřená spotřeba energie na vytápění: 43-48 kWh/m²/rok


















Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.08.10
Návštěvnost: 66445 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
a já se těšil M. 26.08.10 09:19
pocitovka marijamma 26.08.10 19:26
venkovní stůl Martin Přibík 07.10.10 20:16
manželka encentrum 14.07.13 11:36
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.