Rodinný dům v Turnově

Rodinný dům v Turnově
Po mnoha letech strávených v jabloneckém panelovém domě zatoužili budoucí majitelé této zajímavé dřevostavby přestěhovat se do vlastního, pohodlného domu kde bude (na rozdíl o jizerskohorského podhůří) více slunce, a teplých dní, kdy je možné být venku.

Krásný pozemek na vyvýšeném místě nalezli nedaleko od Turnova, v lokalitě s osmi novostavbami na okraji obce. Začali  formulovat své představy o budoucím bydlení a hledat architekta. Architekta Pavla Šmelhause  nalezli a zkontaktovali na základě jeho jiných dříve publikovaných staveb a brzy se s ním shodli na jednoduché koncepci energeticky úsporného přízemního domu (což parcela svou velikostí bez problémů umožnila) a začali konkretizovat budoucí tvar stavby.

Studie byla pojata zcela originálně, takže místo aby se do daného obdélníku umisťovaly jednotlivé místnosti, byly imaginární plochy řazeny optimálně k sobě a tím vzniknul členitější, ale o to účelnější půdorys domu s minimem vnitřních komunikací. Většina místností tak má okna na jih a západ, kde je nejatraktivnější výhled do údolí.

Nejdůležitější prostor v domě – kuchyně s jídelnou a zastřešenou terasou orientovanými v ose východ-západ – je dominantním prvkem, převyšujícím ostatní místnosti v domě. Výrazná pultová střecha zvednutá k jihu propouští do interiéru i dopolední slunce a usnadňuje provětrávání v teplých dnech. Obývací pokoj s krbovými kamny a originálním nábytkem (jež svou skladbou obdélníků připomíná skládaný půdorys domu) je oddělitelný a dle zkušeností stavebníku je v létě užíván méně než terasa. V chladné zóně na sever (ale s okny na východ a jihozápad) jsou umístěny ložnice majitelů s koupelnou, z níž je krásně vidět na nedaleký Ještěd. Menší koupelna s WC a hostinský pokoj jsou naopak umístěny hned u vstupu a případní návštěvníci tak neovlivňují výrazněji provoz domu.

Parkování a skladování je samostatném přístřešku v rohu pozemku. Architektonicky propracovaný objekt ze dřeva a pohledového betonu je částečně zapuštěn do terénu a nijak nezastiňuje výhled z domu. Materiálově podobná je i vjezdová brána na pozemek.

Vnější fasáda je obložena olejovaným červeným cedrem, který má vynikající vlastnosti a narozdíl od tropických dřev působí v našem prostředí mnohem přirozeněji. Horizontální hmotu domu oživuje převýšená obytná část a střídání vertikálních proporcí oken s horizontálními.

Interiéru domu též dominuje dřevo - ať už se jedná o přiznané konstrukce z lepených nosníků nebo masivní dubovou olejovanou podlahu položenou ve většině místností.

Konstrukčně je dům řešen jako montovaná dřevostavba ze systému K-Kontrol, založená na úzkých betonových pasech - tradičně používaná podkladní betonová deska je nahrazena dřevěnou izolovanou konstrukcí. Vzhledem k tomu, že ze stejného stavebního systému je postavena i Česká antarktická stanice, nebyla nikdy obava o funkčnosti navrženého řešení a provozní výsledky potvrdily celkově vynikající energetické parametry domu. Pro složitost a investiční náročnost byl původně zamýšlený systém teplovzdušného topení s rekuperaci stavebníky nahrazen jednodušším elektrickým sálavým topením a větrání je řešeno přirozeným způsobem. Teplota v jednotlivých místnostech je regulována individuálně programovatelnými termostaty. Roční náklady na veškerou elektřinu jsou okolo 24 tis. Kč, a občasné topení v krbových kamnech je vnímáno více jako zábava než energetická nutnost.

Objekt byl zařazen mezi  výzkumně sledované domy a dlouhodobě v něm probíhá měření teploty a vlhkosti (je sledován vnitřní, vnější a podzákladový prostor domu), po dokončení budou získané údaje zpracovány a zveřejněny v odb. tisku..


Stěna: SDK 12,5 mm na dřev. latích, vnitřní izolace Hofaterm 60 mm, panel K-Kontrol 215mm, difuzní folie Tyvek, venkovní plášť větraný cedrový obklad
Střecha plochá: SDK 12,5 mm na syst. roštu, parozábrana PE folie, minerální vata, 60 mm, střešní panel K-Kontrol 272 mm, pojistná folie Fatrafol (napojena na dvojúrovňovou vpusť), spádová a izolační vrstva Polydek 80-160 mm, střešení folie Fatrafol, kačírkový zásyp
Střecha pultová: SDK 12,5 mm na syst. roštu, parozábrana PE folie, minerální vata, 60mm, střešní panel K-Kontrol 232 mm, difuzní folie, kontralatě, záklop OSB, TiZN plechová falcovaná krytina
Podlaha: větraný podzákladový prostor, podlahový panel K-Kontrol 272 mm, dřevovláknitá izolace Hofaterm 65 mm, masivní dubová podlaha 24mm
Okna+vstupní dveře: Profil Softline 92+ izolační trojsklo 4-16-4-16-4

Roční spotřeba veškeré el. energie: 9 470 kWh = 81 kWh/m²
Spotřeba dřeva na vytápění (cca): 2,2m³
Naměřená spotřeba energie na vytápění: 43-48 kWh/m²/rok
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
a já se těšil
M.
26.08.10 09:33
pocitovka
marijamma
26.08.10 07:26
venkovní stůl
Martin Přibík
07.10.10 08:05
manželka
encentrum
14.07.13 11:35
zobrazit všechny komentáře