Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce vily se dvěma bytovými jednotkami a kanceláří

Autor: maura | Markéta Veselá
Spolupráce: Tereza Tůmová
Adresa: Slezská, Žabovřesky, Brno, Česká republika | mapa
Náklady: 10 000 000 CZK Projekt: 2008
Realizace: 2009 Užitná plocha: 461 m²
Zastavěná plocha: 130 m² Plocha pozemku: 297 m²
Obestavěný prostor: 1820 m³

Koncept
Původní objekt byl starší, samostatně situovaný, třípodlažní, částečně podsklepený zděný rodinný dům se sedlovou střechou, v níž bylo v části vestavěno podkroví.
Základním zadáním byla rekonstrukce prvních dvou pater určených pro kanceláře a vytvoření nového moderního podkroví na bydlení a pokud možno pro dvě bytové jednotky. Dům se však nachází v památkové zóně, tudíž bylo nutné dodržet dané regulativy, například ponechání sedlové střechy do uliční fronty. Avšak kubus nového schodiště, který rozehrává novou hru s objemy do dvorní fasády byl přijat. Mohlo tak vzniknout vzdušné a prostorné 3. patro s velkou terasou otevřené na jih do zahrady. Investor tak získali nádherný výhled a jedno patro navíc, přestože výška objektu zůstala stejná. Dům se nachází v údolí pod Wilsonovým lesem a o pár ulic dál se nachází tzv. Kolonie Nový dům, tudíž zjevnou inspirací se stala funkcionalistická levitující krabička.

Provoz
Vstup do rekonstruované 1. a 2.NP zůstalo zachováno skrze zádveří z jihovýchodní strany, jež je obloženo keramickým obkladem a vybavenou novou keramickou dlažba. Velkoformátová dlažba prochází i do vstupní haly, ke které přiléhá velkoplošná recepce s posezením. Vedla vstupu je vlevo umístěna pracovna a vpravo kuchyň a koupelna s wc. Po původním opraveném dřevěném schodišti je možné vystoupat do 2.patra, kde se nachází vstupní hala a odtud přístupné dvě kanceláře s výhledem do zahrady a zasedací místnost s orientací do ulice. Vedle schodiště je koupelna, wc a balkon nad předsazeným zádveřím.
Z druhé podesty venkovního schodiště se vstupuje do zádveří bytové jednotky 3+1 v 3.NP, který bude majitel bytu užívat pro svoje účely bydlení. Z podélné chodby je vstup do pokoje a do koupelny a haly zakončené kuchyní, kde ústí příruční stolový výtah. Z této místnosti je možný i vstup na terasu, která je propojena posuvným oknem s obývacím pokojem.
4.NP představuje nová bytová jednotka 2+kk přístupná z dalšího ramena schodiště. Z předsíně u vstupu je šatna a WC, za posuvnými dveřmi je prostorný obývací prostor s kuchyňským koutem a prosklenou skládací stěnou u jižní terasy. Z obytného prostoru lze vstoupit na terasu na severozápadní straně. V horní části podkroví směrem do ulice je ložnice, na kterou navazuje prostorná koupelna zakončená balkonem.
K objektu byla ze severozápadní strany přistavena garáž pro tři osobní automobily s možným vstupem do zahrady. Jedno odstavné stání je situováno vedle vstupu. Střecha garáže je připravena na ozelenění extenzivním porostem.

Stavba
Stávající střešní konstrukce byla zdemontována včetně podkroví, stejně jako část stropní konstrukce nad 2.NP. Základ obvodové zdi na jihovýchodní straně byl dle projektu staticky zesílen pro uložení konzoly venkovního schodiště. Nové schodiště umožňující samostatný přístup do horních podlaží je řešeno jako konzola z nastaveného objektu na levé boční straně. Nové nosné zdivo je navrženo z tvárnic Porotherm. Zdivo každého nového podlaží je ukončeno monolitickými železobetonovými ztužujícími věnci, které nad otvory přejdou v překlady a průvlaky. U největšího překladu je monolit doplněn ocelovými válcovanými nosníky uloženými nad betonovým překladem. Většina venkovních betonových překladů v horních podlažích je v úrovni stropu. Nové příčky jsou navrženy z keramických tvarovek Porotherm 11,5 CB, otvory v příčkách jsou vynášeny keramickými překlady Porotherm podle světlosti.
Strop nad 3.NP je řešen jako konstrukce z ocelových nosníků s profilovaným plechem, přebetonováním a novou podlahou. Ztužení objektu proti působení vodorovných sil je zajištěno samotnými stropy a pomocí ztužujících železobetonových věnců v úrovni stropu. Věnec je z exteriéru kryt tepelnou izolací z polystyrenu v tl. 100 mm, v místě požárních pásů minerální vatou ORSIL 100 mm. Plochá střecha nad IV.NP je navržena stejně jako strop nad 3.NP, s tou výjimkou, že profilovaný plech není přebetonován a mezi ocelové nosníky je vložena teplená izolace EPS v tl.200 mm. Na nosnou konstrukci střechy je položena tepelná izolace ve spádu  tl. 40-140 mm kryta folií 1,5 mm. Krytina sedlové střechy byla provedena jako krytina falcovaná plechová z titanzinku.
Kovové prvky v budově  jako zábradlí schodiště a teras je tvořeno nerezovými jäckly o rozměrech 40x40 mm. Ostatní prvky pro oplocení a branky jsou vyrobeny z oceli a žárově pozinkovány. Prosklené stěny a okna jsou osazeny dřevěnými výrobky typu EURO s kováním celoobvodovým a zasklením izolačním dvojsklem 4 + 16 + 4mm. Vnitřní dveře jsou v 3. a 4. np dřevěné dýhované teakem osazené do obložkových zárubní a v 1. a 2.NP jsou provedeny s lakovanou vysokotlakem stříkanou úpravou. Kování je v povrchové úpravě nikl mat. Nad novým pravým balkonem ve 3.NP byla osazena ocelová konstrukce pergoly - sloupek a průvlak s dřevěnými krokvemi.
Podlahy v obytných prostorech v 1.NP a 2.NP jsou navrženy s povrchem zátěžového koberce. Vstupní prostory  a koupelny jsou provedeny v keramické dlažbě Ragno Textile ve formátu 600x600 mm, tak jako v předsíních, koupelnách a na WC v 3. a 4.np. Další podlahy v obytných prostorech jsou  navrženy jako lepené dřevěné v provedení průmyslové mozaiky z teaku opatřené polomatným ochranným nátěrem Bona. V návaznosti na obytný prostor  opticky navazuje pochozí dřevěný rošt. V technických místnostech byla položena slinutá keramická dlažba Taurus 300 x 300 mm. Venkovní schodiště je obloženo mrazuvzdornou keramickou dlažbou Stalotec, jež je použita i pro lícové keramické obklady arkýřů a soklů na fasádě.
Hlavní hmota je provedena silikátovou omítkou ve dvou kávových odstínech nátěru. Některé části byly obloženy keramickým obkladem Ströher Stalotec ve stejném tmavě hnědém odstínu.



















Literatura
222 Kč

Autor: Jan Kratochvíl, 25.08.10
Návštěvnost: 65909 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
omfg mIkI_n 26.08.10 09:30
překombinované marijamma 26.08.10 19:23
dlouhý pohled petrson 28.10.10 20:40
“funkcionalistická levitující krabička" Dr. Lusciniol 16.11.10 13:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.