Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Víkendový dům Stříbrná Skalice

Autor: Prodesi | Pavel Horák
Adresa: Stříbrná Skalice, Česká republika
Realizace: 2009–2010 Užitná plocha: 133 m²

Ve chvíli, kdy jsme na místo dorazili s klientem poprvé, zde stála stará chata na masivní kamenné podezdívce. Pozemek se nachází u řeky v sousedství dalších rekreačních objektů, ale nejedná se o masivní nekončící zástavbu na všechny strany. Pozemek má naopak ideální pozici: je zde pouze jedna řada chat u řeky, obslužná komunikace a hned za ní svah zarostlý hustým lesem. Zadáním klienta bylo postavit kvalitní soudobou stavbu pro rekreaci, která bude sloužit na víkendy, ale v budoucnu třeba i jako letní byt pro dlouhodobější pobyty. Vzhledem k tomu byl i stavební program od počátku uvolněnější, než tomu bývá například u rodinných domů. Díky otevřenosti stavebníka vzniklo komplexní architektonické dílo včetně na míru navrhovaných kusů nábytku a konzultacemi nad zahradou.

Koncept
Prvotní úvahy směřovaly směrem k tomu, co se dá se stávajícím objektem dělat, zda je možné nějak realizovat jeho přestavbu. Nakonec se ukázalo, že s drobným otazníkem, je možné použít „pouze“ masivní sokl stavby. Tento postup se mi zamlouval, jelikož se snažím vždy minimálně ovlivňovat bezprostřední okolí stavby. Takže představa že stopa domu na pozemku se nezmění, byla od počátku lákavá. Později se naštěstí potvrdilo, že sokl je dostatečně kvalitní i pro nový záměr a tak byl opravdu zachován.
Již první skici však ukázaly, že stávající půdorys nebude dostatečný a tak jsem se rozhodl novou stavbu překonzolovat víceméně na všechny strany. Pro vyváženost kompozice jsem překopíroval artefakt stávajícího zádveří v menším provedení zrcadlově i na druhou stranu a umístil do této hmoty jídelní stůl. Dále jsem chtěl umožnit výhled na řeku z téměř všech obytných prostor, a proto je jižní fasáda maximálně prosklená.

Situace na pozemku
Dům je umístěn v řadě dalších rekreačních objektů v pásu mezi řekou na jihu a přístupovou komunikací na severu. Na pozemku je stavba umístěna v severní části v blízkosti přístupové komunikace. V rámci vývoje projektu byl na pozemek ještě umístěn zahradní domek, který slouží jako sklad a zároveň jako zastřešená besídka (druhé posezení) v zahradě.

Dispozice
Do přízemí se vchází přes prostorné a prosklené zádveří (v půdorysu bývalé verandy), které může být v letních měsících, vzhledem k posuvné stěně, součástí hlavního obytného prostoru. Na zádveří navazuje hlavní obytný prostor. Bez dalších dveří či překážek pokračuje jídelní kout v jedné z vykonzolovaných částí a u severní fasády kuchyň. U severní fasády se dále (ve „studené zóně“) nalézá koupelna a technická místnost. Víceméně uprostřed dispozice se nachází přímé schodiště vedoucí na galerii ve druhém nadzemním podlaží. Z galerie je přístup do obou ložnic a na WC. Vzhledem k rozdílné orientaci oken z každého horního pokoje, má každý z nich naprosto jinou atmosféru. Hlavní „rodičovská“ ložnice je orientovaná k jihu a tím příjemně prosluněná a navíc s výhledem na řeku, druhý pokoj je naopak s oknem na sever, který zajišťuje ambientní atmosféru s výhledem do korun stromů přilehlého lesa.
Všechna okna jsou směrována v ose sever-jih, což zabezpečuje maximální soukromí. Z objektu tak téměř nevnímáte děj či ruch na sousedních zahradách (po východní a západní straně) a můžete si v klidu vychutnávat výhled na řeku. Z minimalizovaných oken na sever je pak pouze „kontrolní“ průhled k přilehlé cestě a z druhého nadzemního podlaží do lesa a již zmíněných korun stromů.

Konstrukce a materiály
Stavba stojí na stávající masivní kamenné podezdívce, na kterou byla vybetonovaná cca 200mm tlustá železobetonová deska, která tvoří zároveň nosnou konstrukci překonzolovaných částí. Horní stavba je řešena jako sloupková dřevostavba provedená v moderní difúzně otevřené skladbě.
Fasáda je pokryta svislými modřínovými palubkami, překonzolované (vystrčené) části stejně jako střecha pak plechovou falcovanou krytinou v antracitovém odstínu. Vnitřek niky u terasy je z velkoformátových cementovláknitých desek bílé barvy.

Interiér
Záměrem při tvorbě interiéru bylo zvolit maximálně materiály a prvky, které nebudou náročné na logistiku a nebudou tak zbytečně zatěžovat životní prostředí. Kromě několika výjimek (například centrální krb) je celý dům zařízen nábytkem od českých firem, nebo vyroben místním středočeským truhlářem na míru. Mezi prvky, které byly navrhovány a vyráběny přímo pro tento objekt patří například konferenční stolek u pohovky, jídelní stůl, botník v zádveří, samozřejmě kuchyňská linka a další. Nejsou použity ani žádné exotické dřeviny.

Doba výstavby
Celá vrchní stavba včetně dodávky většiny interiérových prvků trvala 3,5 měsíce.

Odpovědné stavění (aspekty udržitelného rozvoje)
  • Technologie – dřevostavba (recyklovatelnost, spotřeba energií, atp.)
  • respekt okolí – nulové navýšení zastavěné plochy (stopa) do stávajícího terénu, stavba realizována na stávajícím soklu
  • optimalizovaná velikost stavby (spotřeba energií, údržba, atp.)
  • interiér – v drtivé většině místní výrobci (logistika), žádné exotické materiály
Projekt
Fotografie
Lina Németh
Stavba
Dodavatel
Domesi, s. r. o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Tisková zpráva, 21.07.10
Návštěvnost: 111912 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Vikendovy dom rk 21.07.10 22:13
povedl se Blanka 22.07.10 07:30
Víkendový dům Martina Vaňásková 22.07.10 07:53
Vikendovy dum Marek 22.07.10 12:52
Je úžasný, já bych se z něj po víkendu nehla :) Kaci 22.07.10 23:03
gratulujem Miro R 23.07.10 15:52
Nádhera Daniel John 26.07.10 23:32
super Kefrin 27.07.10 13:50
připojuji se.... fre_on 10.08.10 07:48
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.