Serpentine Gallery Pavilion 2010

Serpentine Gallery Pavilion 2010
Tento rok – u příležitosti 40. výročí Serpentine – navrhl letní pavilon Serpentine Gallery světoznámý francouzský architekt Jean Nouvel. Letošní pavilon je desátou galerijní zakázkou z řady, která je světově prvním a nejambicióznějším architektonickým záměrem svého druhu. Zároveň se jedná o první dokončenou Nouvelůvu realizaci ve Velké Británii.
Zadání pavilonu se stalo mezinárodním polem k architektonickým experimentům a navazuje na dlouhou tradici pavilonů od největších světových architektů. Časová tíseň při zpracování zakázky – maximálně šest měsíců od vyzvání po dokončení projektu – vytváří v celosvětovém měřítku ojedinělý případ. Pavilon 2010 je založen na kontrastu lehkosti materiálu a dramaticky předsazené kovové konstrukce. Celý návrh je natřen živou rudou barvou, na hře protikladů, kontrastu se parkovou zelení. Barva odráží v Londýně tradiční telefonní budky, poštovní schránky a dvoupatrové autobusy.
Pavilon se skládá z jednoduchých geometrických tvarů, velké stahovatelné markýzy a nakloněné samostatné stěny, který spočívá 12 metrů nad trávníkem. Překvapující využití skla, polykarbonátu a látky vytváří variabilní systém vnitřních a vnějších prostorů, zatímco přednáškový sál bude v průběhu proměnlivého letního počasí hostit společenské a přednáškové akce Serpentine Gallery Park Nights.
Letní pavilon Serpentine Gallery bude sloužit jako veřejný prostor, kavárna a jako dějiště Park Nights, což je uznávaný program veřejných přednášek a společenských událostí, které každoročně přitahují až 250,000 návštěvníků. Navržený pavilon zdůrazňuje hravou myšlenku a zakomponování tradičních francouzských venkovních pingpongových stolů.
Letní pavilon se na trávníku před Serpentine Gallery otevře 10. července, kde zůstane až do října. Jean Nouvel bude o svém projektu letního pavilonu hovořit v pondělí 12. července v 17:00 hodin. Julia Peyton-Jones, ředitelka Serpentine Gallery, a Hans Ulrich Obrist, zástupce ředitele, o návrhu shodně říkají: „Je nám ctí, že můžeme každému v Londýně zprostředkovat Nouvelovo celosvětově uznávané dílo.“
Na projekt letního pavilonu Serpentine Gallery neexistuje žádný rozpočet. Vše je hrazeno pomocí sponzorských darů a následným prodejem dokončené stavby, což nepokryje více než 40% nákladů. Serpentine Gallery spolupracuje s řadou společností a jednotlivců, kteří umožnili realizaci tohoto pavilonu. U příležitosti desátého výročí je letošní podpůrný program organizován Arts Council England.
Serpentine Gallery
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean Nouvel