papelote

nové české papírnictví

papelote
Spolupráce:papelote
Adresa: Vojtěšská 9, Nové Město, Praha, Česká republika
Investor:papelote s.r.o. - Kateřina Šachová, Denisa Havrdová, Filip Šach
Realizace:2010
Užitná plocha:57 m2


Na jaře roku 2010 nás oslovili Kateřina Šachová, Denisa Havrdová a Filip Šach, abychom jim pomohli vytvořit originální interiér pro prodej výrobků nového českého papírnictví papelote. Papírenský obchod  je spojen s malou dílnou, ve které  vznikají autorské a ručně vyráběné bloky, sešity, penály, balicí papíry a další chytré nápady.

Sortiment papelote je v první řadě o materiálu, jak také napovídá motto papelote "papír tělem i duší". Ať už se jedná o papír recyklovaný, papír kartonový, nebo penály z barevné plsti, veškerý materiál použitý pro výrobu je přírodního charakteru. Základním sjednocujícím prvkem celého interiéru se i pro nás stal tedy především materiál. Hlavní myšlenka návrhu spočívá v recyklaci původních povrchů, které jsme  se rozhodli ve starém domě odkrýt. Oškrábaním stěn jsme odhalili barevné vrstvy omítky, které poodkryly paměť domu a na podlaze jsme pod kobercem objevili krásné dubové parkety, které se nechaly následně vybrousit a navoskovat. Ve spojení s papírnictvím se nám většinou vybaví vzpomínky na školní léta a tak jsme celou jednu stěnu navrhli jako velkou nástěnku z rastru zavěšených papírenských kovových kolíčků (cca 180 ks). Je to způsob jak vystavit zboží hravě a interaktivně v závislosti na aktuální nabídce, ale stejně dobře je stěna otevřená i občasným malým výstavám. Na protější stěně obchodu je černá tabule, která vnáší do místnosti druhou proměnlivou vrstvu s inspirací ze školních let - slouží totiž velmi dobře pro konání "papírových" workshopů pro děti i dospělé.

Původní prostor, který byl k dispozici ve Vojtěšské ulici v Praze je rozdělený do dvou částí - jedna místnost s výkladcem do ulice a druhá otevřená do dvorního traktu. Prodejní místnost jsme zaklenuli nízkou valenou klenbou z papíru s texturou jednoho z balících papírů papelote. Hlavní pohledová stěna naproti vstupu je vybavena jednoduchými dřevěnými boxy z přírodní překližky, z které jsou také dva velké na míru vyrobené mobilní stoly v prostoru. Posuvné stoly s velkými koly umožňují interiér snadno přestavět dle aktuální potřeby - na prodejnu, workshop, výstavu atd.  Celý interiér obchodu osvětluje devět mléčných skleněných koulí vznášejících se nad hlavou.

Druhá místnost do vnitrobloku je věnována dílně vybavené přístroji na zpracování papíru a zároveň také skladování materiálu a hotového zboží, včetně malé kuchyňky. Práce, které nevytvářejí hluk se odehrávají přímo na jednom ze stolů v prodejně a tak při návštěvě papelote máte možnost zakoupit, ale také shlédnout na vlastní oči výrobu některého z papírových bloků, obálek nebo jiný originálních kousků papelote.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Miluju papírnictví!
Thomas
22.07.10 12:24
přestěhování obchodu
redakce
05.02.21 07:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A1Architects