Dům Freshwater

Dům Freshwater
Architekti:Tony Chenchow, Stephanie Little, Janice Chenchow, Angela Rowson, Jenni Dang

Adresa: Sydney, Austrálie
Realizace:2006-08

Užitná plocha:280 m2


Dům Freshwater rozvíjí myšlenku proměnlivé fasády splňující potřeby soukromí a zastínění na poměrně veřejném místě v blízkosti pláže. Výslednou stavbu tvoří tří různých části; základní podnož, zahrada/obývací pokoj a ložnicové patro obložené variabilními okenicemi; každá úroveň je navržena s jedinečnými prostorovými a materiálovými kvalitami.
Suterénní úroveň je introvertní a uzavřená, v rostlém terénu se ukrývají zahloubená vstupní předsíň a garáže. Podnož je obložena svislými ošlehanými prkny, které se obalují kolem celého podlaží a zasahují až do přízemí, kde po obvodu pozemku tvoří zábradlí. Dřevěné zábradlí je nasměrováno k fasádě domu tak, aby umožňovali přímý výhled na pláž.
Obytné podlaží se velkoryse otevírá. Je tak v silném kontrastu vůči vstupnímu foyer ležícímu v suterénní podnoži. Obývací prostor vložený mezi spodní a horní díly je téměř bez jasně definovaných hranic. Tato úroveň je chápána jako jediný plynulý horizontální prostor zabírající celý pozemek a je vizuálně propojený s okolní krajinou.
Horní ložnicové patro se vznáší nad obývacím prostorem a je zahaleno do na zakázku vyrobených skládacích okenic z předkorodovaného tmavého bronzu. Okenice jsou vytvořeny ze svislého řeziva, aby se zachovaly výhledy na spodní pláž. V tomto podlaží okenice poskytují soukromí, možnost uzavření i strakaté světlo. Konstrukční detaily okenic jsou záměrně jednoduchá, aby šlo stavbu při pohledu z pláže stále vnímat jako abstraktní formu usazenou do krajiny. Při otevřených okenicích se vzhled stavby i dojem z interiéru výrazně proměňují. Přítomnost obyvatel v domě lze zaregistrovat pomocí přestavitelné fasády.
0 komentářů
přidat komentář