Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Casa no Gerês

Autor: Correia/Ragazzi Arquitectos | Graça Correia, Roberto Ragazzi
Spolupráce: Ana Neto Vieira, Susana Silva, Telmo Gomes, Katharina Wiederman, Pedro Gama
Adresa: Caniçada, Vieira do Minho, Portugalsko
Investor: João Telmo Monteiro P. Ferreira
Projekt: 2003 Realizace: 2006
Zastavěná plocha: 150 m² Plocha pozemku: 4060 m²

Cílem projektu byla rekonstrukce a zároveň rozšíření stávající ruiny do podoby víkendového úkrytu, a to na parcele se zvláštními morfologickými rysy obklopené řekou Cavado a jejím přítokem (parcela o rozloze 4.060 m² se nachází v chráněné přírodní rezervaci). Charakter parcely ovlivnil volbu betonové konstrukce, která se snaží zachovat stávající stromový porost. Objem domu byl dán velikostí původní ruiny.
Při první návštěvě tohoto místa nám bylo jasné, že se bude jednat o velice delikátní projekt. Umístění projektu na této parcele bylo nezbytné, jelikož okolí bylo hlavním důvodem pro tuto stavbu. Zejména řeka byla určujícím kritériem pro klienty, jelikož se již 20 let věnují vodnímu lyžování. Tento nevšední životní postoj by se měl dle klientů stát i prvkem domu; pro nás architekty to znamenalo, že by měl tvořit jasnou prostorovou hodnotu, ale zároveň se stát i důležitou součástí krajiny. 
Po prozkoumání oblasti bylo zapotřebí zanalyzovat dané okolnosti. Požadavkem byl dům pro pár a jedno dítě. Zázemí pro hosty spolu se skladem pro potřeby vodního lyžování, sprchou, toaletou a skladovacím prostorem měly být umístěny v samostatném objektu.
Rozloha domu je velmi malá, vychází z malých rozměrů původní ruiny, a tak se i první skicy nesly v tomto duchu. Mezitím však sama orientace domu rozhodla o jeho konečné podobě. Je umístěn kolmo ke svahu, citlivě respektuje stromový porost a nenarušuje okolí. Vykonzolování části domu nad srázem maximalizuje jeho lehkost a zároveň  minimalizuje styk s terénem.
Dům je také jakýmsi dialektickým odkazem na Casa Malaparte od Adalberto Libery a na pozoruhodný stůl Less od Jeana Nouvela, ve kterých se skrývají možná konstrukční řešení pro vykonzolovanou část.
Směrem od hlavního přístupu vypadá dům menší, jako by napůl zakopaný, naopak směrem od řeky vypadá jako skleněný rám schovaný v přírodě. Vztah vytvořený mezi domem a původní ruinou definuje jak přístup tak i rozsah zásahu a proměňuje ruinu ve stálý místní prvek jakým jsou i ostatní prvky v této krajině. Plasticita betonu pro nás byla důležitá především ve vztahu k okolní kvetoucí flóře – pečlivě navržená forma betonového odlitku je ovlivněna právě tímto vztahem. Betonový objem domu s přístupnou střechou je uvnitř obložen břízou a vyznačuje se šedými pochozími plochami.
Autor: Jana Krčmářová, 12.07.10
Návštěvnost: 55077 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Tenhle dum A.J.K. 12.07.10 12:18
zachování vegetace kolem Irena 15.07.10 08:15
irena mIkI_n 15.07.10 09:49
to: Irena Thomas 15.07.10 10:48
re irena rk 17.07.10 00:35
ad Thomas A.J.K. 18.07.10 14:11
mala noticka A.J.K. 18.07.10 22:28
ad Tomáš, Irena... Milan 19.07.10 08:48
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.