Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Allens Rivulet

Autor: Room11
Architekti: Aaron Roberts
, Nathan Crump, Thomas Bailey, James Wilson

Adresa: Allens Rivulet, Austrálie
Realizace: 2006-09 Užitná plocha: 346 m²
Plocha pozemku: 121406 m²

Dům má dvojí charakter a lze v něm prožít odlišné zážitky v reakci na okolní kontext a způsob využití. Při vstupu jeho hranatá a strohá forma připomíná kontejner statně odolávající tasmánské krajině a povětrnostním podmínkám. Při průchodu “vykotlaným“ portálem se odhaluje teplá a zakrytá slabina sloužící jako chráněný vstup. Tyto místa nacházející se někde na pomezí - venku ale přece obklopeny stavbou - jsou výsledkem promyšleného přístupu k venkovnímu bydlení uprostřed typického tasmánského počasí - “čtyři roční období v jednom dni“. Dovolují sedět na slunci, ale vyvarovat se studenému zimnímu větru, nebo případně sedět venku a vyvarovat se příliš ostrému letnímu slunci. Nabídka prostorů je od zcela uzavřených po polouzavřené, se střechou i bez ní. Na vrcholu domu je terasa, která je maximálně otevřená s širokým výhledem.
Klientovo přání, aby kuchyně tvořila jádro celého domu, definovalo celou dispozici. Mřížka rozdělující dům na různé funkce s kuchyní v centru je mírně zdeformovaná tak, aby mohly být jednotlivé místnosti nasměrovány k určitým výhledům. Dům se otáčí se kolem středu a nakonec se zvedá nad přízemí hledí směrem k Mount Wellington.
Volné mezery v dispozicí umožňují vidět jádro z různých míst uvnitř domu. Kompaktní dispozice je rozšířena prostřednictvím vložených prázdných ploch a spojení s venkovními částmi. Hranice mezi vnitřními a vnějšími prostory jsou rozmazány a vzájemně promíchány.
Tmavý kovový obvodový plášť je výhodný díky nízkým požadavkům na údržbu a umožnil stavbě také při pohledech z dálky ustoupit do stínů kopcovité krajiny. Vstupní místa a oblastí pro venkovní život jsou koncepčně "vyštípnuty" z kovového boxu a obloženy “teplým“ dřevem.
Zavěšená betonová deska nad obytnou částí domu slouží k pohlcování tepla přicházejícího přes skleněné stěny ze severu. Přirozené proudění vzduchu napříč domem navazuje na přilehlé mýtiny mezi stromy.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 05.07.10
Návštěvnost: 57449 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.