Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům v Radějovicích

Autor: Tomáš Adámek
Adresa: Radějovice, Česká republika
Projekt: 1999-2000 Realizace: 2000-2003
Užitná plocha: 426 m² Zastavěná plocha: 186 m²
Obestavěný prostor: 1520 m³

Dvougenerační rodinný dům je umístěn v severní části pozemku tak, aby se jihozápadní stranou otvíral do zahrady. Základní hmota je tvořena třemi křídly, uspořádanými do tvaru rozevřeného písmene U, přizpůsobenému tvaru parcely. Pultová střecha křídel má spirálovitě stoupající hřeben, čímž vznikají na koncích různě velká průčelí, která naznačují při pohledu ze zahrady vnitřní členění domu na dva různě velké byty. Vnitřní uspořádání je v kompozici domu dále prezentováno členěním na dvě, vzájemně se prolínající hmoty, které jsou rozlišeny i strukturou a materiálem povrchu. Uprostřed domu se nachází ze tří stran uzavřená zimní zahrada, jejíž prosklená střecha navazuje na střechu nejnižšího křídla. Zimní zahrada slouží jako pobytový a komunikační prostor pro oba byty.

Jedním ze základních principů, které ovlivnily návrh je pasivní využití slunečního záření, které přináší úspory energie na vytápění. Větší prosklení jsou tedy orientována na jihovýchod a jihozápad (do zahrady), severovýchodní a severozápadní fasády mají pouze minimální okenní otvory. Prosklené plochy a umístění domu na pozemku zároveň umožňují maximální optické propojení interiéru se zahradou.
Na fasádě je použita kombinace hladké omítky a režného zdiva z vapenopískových štípaných cihel. Okna mají dřevěné rámy a střešní krytina je z TiZn plechu.

Řazení vnitřních prostorů je rovněž ovlivněno snahou o úspory energie na vytápění a proto je zde využit princip tepelného zónování. Hlavní obytné místnosti jsou tedy orientovány na jih a ostatní podružné místnosti (chodby, šatny,...) na sever.

Do domu se vstupuje severním nárožím, kde je vytvořeno částečně kryté závětří. Přes zádveří lze pokračovat do společné chodby, na kterou navazuje společné WC, prádelna, atrium a obývací pokoje obou bytů.

Menší byt (ve východní části domu) dále obsahuje polootevřenou kuchyň v rámci obývacího pokoje a ložnici s navazující koupelnou. Z obývacího pokoje je možné vyjít ven na zahradu nebo vstoupit přímo do zimní zahrady.

Obývací pokoj většího bytu rovněž obsahuje polootevřenou kuchyň, má samostatný východ ven na zahradu a navazuje na zimní zahradu, ve které je umístěno schodiště do patra i do suterénu.

Z horní podesty schodiště lze vstoupit do pokoje pro hosta a do chodby, na kterou navazuje ložnice, dvě šatny, koupelna WC a dva dětské pokoje. Pokoj pro hosta má samostatné sociální zařízení (alternativně přístupné i z chodby). Z ložnice a z pokoje pro hosta lze vstoupit do lodžie. Dětské pokoje mají společný balkón. Na chodbu také navazuje schodiště, vedoucí na půdu.

Ve společném suterénu jsou situovány kotelna, dílna, sklad a garáž, do které se z venku vjíždí ze severovýchodní strany po rampě.



















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 14.07.10
Návštěvnost: 42791 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
milé - ale ms 19.07.10 08:48
ach ta zahrada Floral 03.08.10 22:13
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.