Rodinný dům Český ráj

Rodinný dům Český ráj
Koncept rodinného domu je založen na propojení klasické formy a moderního přístupu. Dům je navržen jako hranol se sedlovou střechou způsobem, který ale tradiční model pojizerské chalupy posouvá dál.  Hmota domu je ve své jedné třetině přerušena ustupující prosklenou plochou, která funguje jako tenká hranice mezi exteriérem a interiérem. Vnější svět dovnitř vstupuje prostřednictvím stěn s pískovcovým obkladem, prostupujích prosklenou stěnou do interiéru, a několika výstupy - prosklenými dveřmi - na terén. 
Cesta k finální podobě domu nebyla přímá. Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj původní návrh zcela absurdně zamítla pro jeho neakceptovatelnou "moderní formu" a odkázala nás na materiál: "Zásady slušného chování nové stavby na vesnici v Českém ráji", formulující pravidla navrhování objektů pro bydlení na tomto území. Proto, že si klient nepřál zdlouhavé jednání a spory se správou CHKO absolvovat, snažili jsme se ze striktních požadavků CHKO vytvořit pozitivní základ a navrhli dům, který z regulačních podmínek "vycházel". Významnou roli při realizaci celého projektu sehrál přístup investora. Jeho rozhodnutí vždy podporovala jednotný koncept stavby.
Objekt je umístěn v severním cípu velké zahrady s výhledem na les, jeho obytné místnosti jsou orientovány na jihozápadní stranu. Fasády jsou vyzděny z pískovcových haklíků z lomu Krákorka, garáž a část fasády je z tropického dřeva merbau. Na obytné plochy přízemí navazuje dlouhá terasa krytá markýzou. Ta je ukončena venkovním bazén na jedné straně, krbem a venkovní kuchyní a na straně druhé. Hlavní vstup do domu je propojen s garáží a dílnou přístřeškem. Dům je navržen pro setkávání několika generací jedné rodiny. Přízemní podlaží má funkci otevřené obytné zóny s veškerým zázemím. Je zde kuchyně, pracovna, koupelna se saunou, technická místnost, spíž. Druhé podlaží funguje jako klidová zóna. Kromě hlavní ložnice s integrovanou koupelnou se tady nacházejí ložnice se zázemím pro návštěvy.
Konstrukční systém domu je stěnový s nosným obvodovým zdivem a vnitřními nosnými stěnami. Obvodové stěny jsou vícevrstvé konstrukce z keramického zdiva s obkladem tepelnou izolací EPS (14 cm) a přizdívkou z přírodního pískovce, částečně Trespa deskami nebo tropickým dřevem merbau.
Strop je železobetonový monolitický v pohledové kvalitě spodního líce. Podlahy v interiéru jsou dřevěné javorové. Stejný druh dřeva je použit pro obklad stěn a stropu v podkroví tak, že celé horní patro domu působí jako jeden prostor (trup) rozdělený na samostatné pokoje (kajuty). Koupelny jsou obloženy velkoplošným obkladem Kerlite (300 x 100 cm) a bílou keramickou mozaikou.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
08.07.10 12:19
..
Pavel Kroupa
08.07.10 09:04
moc pěkné
mikrobek
08.07.10 09:12
fantasticky dom
rk
08.07.10 12:39
téma k diskuzi
Vích
08.07.10 02:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od S.H.S architekti s.r.o.