Letní rodinný dům na ostrově Caicos

Letní rodinný dům na ostrově Caicos
Dům se nachází přímo na pláži, což je neobvyklé i na místní poměry; regulace jinak nedovoluje stavět tak blízko moře. Naší výhodou však bylo, že na pozemku stál původní dům, a šlo tak vlastně o rekonstrukci. Ponechali jsme původní kamenné přízemí ze 70. let. Stávající dům sice nebyl špatný, byl ale hodně zchátralý.
Inspiraci jsme hledali v atmosféře tohoto přírodního ráje, v nekonečných bílých plážích a tyrkysu dlouhých mělčin, v barevnosti černošských a rastamanských domečků… Snažili jsme se, aby tato přírodní atmosféra vstoupila do domu a nezůstala jen za okny. Chtěli jsme, aby dům v sobě měl i primitivní vrstvu obnažených trosečníků a dýchal slaným voňavým vzduchem. Nekonečná elegance našeho hnědo-béžového materiálového konceptu se rozjasnila svítivými zelenými nátěry, probleskujícími pod dřevěnou „kůží“ domu. Tato barva potěšila nejen nás, ale také místní černošské manažery stavby. Nazvali ji pracovně „rasta color“ a aplikovali ji s očividnou radostí.
Hmotu domu tvoří dva dvoupodlažní bloky spojené vyhlídkovou terasou, která je volným komunikačním uzlem, kde se lidé potkávají a kochají výhledem. Tady se opravdu cítíte být v domě a na pláži zároveň. Tato komunikační věž má tři patra a z toho posledního už není vidět nic než oceán. V patře je velký společný prostor s kuchyní a ložnice rodiny. V přízemí jsou ložnice hostů, každá s vlastní koupelnou a vlastním vchodem a výstupem na plážovou terasu.
Přestože jste na pláži, je místním zvykem budovat si bazény. Tento úkol jsme splnili výstavbou dřevěné paluby, navazující na písečnou pláž, do které jsme bazén zapustili. Když v něm plavete, máte pocit, že je voda bazénu spojená s oceánem. Přefiltrovaná voda se vrací zpět do bazénu vodopádem, tekoucím po kamenné zdi a osvěžuje vzduch v prosluněném závětří terasy.
Z vnějšku je celý dům obložený dřevěným pláštěm s provětranou mezerou, ochlazující zdi. Okna jsou krytá pohyblivými dřevěnými (někde skleněnými) žaluziemi v líci fasády, takže s fasádou téměř splývají. V domě nejsou žádná zasklená okna, všude jsou pouze žaluzie a za nimi sítě proti hmyzu. Je to starý způsob používaný v této oblasti a vyhovující zdejšímu klimatu. Nechtěli jsme, aby dům vypydal jako místní moderní kondominia, zavřené sterilní „paláce“, v interiéru „béžová elegance“, kterou mají bohatí lidé tak rádi. Uvnitř takových domů snad ani nepoznáte, že jste v Karibiku.
Konstrukci musel podle místních pravidel navrhnout místní statik. Ostrov už mnoho let nepostihl velký hurikán, až nedávno – a dům jej přežil. Na podlahy v přízemí byla položena břidlice, voda takto přízemím projde a odejde. Hurikány jsou však vždy předem ohlášené, nepřicházejí nečekaně, a je tedy možnost dům včas opustit. V době hurikánů, mimo sezónu, se navíc do Caicos stejně moc nejezdí. Obecně ale v místě ve vztahu k hurikánům panuje jakýsi „ostrovní“ režim. Připadalo nám, že z nich nejsou tak vystrašení jako my. Asi jsou na rozmary divoké přírody zvyklí víc než my – zhýčkaní Evropané. Někdo utíká, jiný ne.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
autorský dozor
Lik
08.07.10 10:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.