Church(ita)

Church(ita)
Autor: Supersudaka
Mozaika:Simón Fuentes, Simbiotika
Adresa: Villa la Paz, Talca, Chile
Realizace:2006-09
Užitná plocha:200 m2
Náklady:64 700 USD


Nedaleko jednoho z nejdrsnějších ghet v Talca -Villa Las Americas- neslouží tento kostel ve Villa la Paz jen jako místo náboženských obřadů, ale v rámci komunity plní také sociální program.
Kvůli velmi nízkému rozpočtu mohla být postavena jen kaple. Z toho důvodu bylo její vnitřní uspořádání rozhodující při podporování a propagaci dodatečného společenského programu:místo ke společnému scházení a malá knihovna.
Poněvadž okolní stavby vzniklo jako nelegální osada, tak tvar pozemku je odvozen seskupením několika nepravidelných částí, podobně jako fraktály. Stejný způsob se použil při umísťování malé kaple: přetočením běžné krychlové formy tak, aby se podařilo vyvarovat hierarchii přední a zadní fasády. Tímto uspořádáním je v okolí umožněn současný i budoucí sociální program, který se odehrává na excentrickém nádvoří.
Pozitivním signálem je, že se z klasického křížového půdorysu kostela stala kaple inspirovaná hvězdou: světla v temnotě. Trojúhelníková -velmi ekonomická- ocelová konstrukce s vrstvenými panely optimalizuje zastřešení tak, aby se mohlo vznášet nad vnitřním prostorem bez dodatečných sloupů, ale umožňuje také 15 metrů široký otvor směřující do vnitřního dvora využívaného při nejnavštěvovanějších událostech jako Vánoce.
Po technické i prostorové stránce má vnitřní prostor vlastnosti bližší spíše krytému náměstí než uzavřené stavbě. Sousedé na kapli neustále házejí kameny. Keramická mozaika od Simona Fuentese však umožňuje levnou a rychlou opravu již jednou rozbité fasády, což také odkazuje na tisíciletou historii náboženství. To je Church(ita).
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Supersudaka