Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce Náměstí Čs. armády, Hronov

Autor: Chmelař architekti, CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. | David Chmelař, Milan Vít, Marie Procházková
Adresa: Náměstí Čs. armády, Hronov, Česká republika | mapa
Investor: Město Hronov
Realizace: 2008 - 2009

Koncepce řešení — Ve všech úpravách centra Hronova jsme se drželi myšlenky návaznosti na dosud nepřekonanou meziválečnou architekturu města, která dosahovala celorepublikově vysokého standardu (architekti: Josef Kulka – spolupracovník Adolfa Loose, Jindřich Freiwald – rodák z Hronova, Bohumil Šustr – tehdejší starosta města).
Koncepce výdlažby kopíruje prostorovou konfiguraci jednotlivých zákoutí vybíhajících z hlavního prostranství náměstí (ulice kolmé na řeku). Tato zákoutí jsme přepsali do obdélníků různé dlažby: 1/ hladké tryskané desky (vytvářející rozvinutý koberec ze schodiště divadla), 2/ štípané kostky 120 x 120 mm (veškeré pochozí plochy), 3/ původní kostky 180 x 270 mm (pojezdné plochy, parkoviště). Hlavní komunikace mezi Náchodem a Policí nad Metují vedoucí centrem města musela zůstat s živičným povrchem. Plocha celého náměstí byla odtěžena do jednoho metru hloubky, aby mohlo vzniknout únosné souvrství s vyrovnanějším povrchem pro plynulý provoz chodců. Záměrně jsme použili ověřené kvalitní materiály, které mají dlouhou životnost s trvalou estetickou hodnotou (žula – obklady, dlažby, exotická dřeva, osvětlovací tělesa Thorn a iGuzzini, zvolený mobiliář mmCité).
Úpravami jsme vytvořili variabilní jednolitou plochu pro konání různých společenských akcí. Chodníky po obvodu náměstí byly rozšířeny, aby lépe sloužily svému účelu mimo jiné i jako pojezdné vozidly zásobování. Nově bylo vytvořeno velkorysé schodiště s pojezdným chodníkem - reprezentativní nástup do sálu Josefa Čapka. Tato nová plošina před sálem je určena pro letní restauraci i pro hudební doprovod programů konajících se na náměstí (pochody mažoretek, projevy na schodišti divadla Aloise Jiráska). Koberec hladké dlažby spojuje divadlo s hlavní plochou náměstí, na které je vytvořeno několik míst k setkání: 1/ lavičky u sloupu s orientačními směrovkami, 2/ lavičky okolo Mariánského sloupu poblíž pítka, 3/ posezení pod stromořadím doplněným patníkovými svítidly. Komorní atmosféru náměstí dotvářejí svítidla s odraženým zdrojem světla.
Jemnou barevností vytváříme neutrální pozadí okolní zástavbě, a životu ve městě. Barevnost byla inspirována vlajkou města, na které jsou tři pruhy: 1/ modrý – šedomodrá žula, 2/ bílá okvětní lístky okrasných višní lemujících náměstí v pruzích, 3/ zelená - barva listí stromů a extenzivní zeleně.

Chronologický vývoj — Studii rekonstrukce náměstí jsme pro město Hronov zpracovali v roce 2004. Je výjimečné, že v průběhu celé přípravy i realizace nedošlo k žádným významnějším změnám předložených řešení. V roce 2005 jsme obdrželi územní rozhodnutí, a podali dokumentaci pro stavební povolení, které bylo následně uděleno na konci roku 2005. Projektovou dokumentaci realizace jsme vytvořili v druhé půlce roku 2006. V dokumentaci jsme stavbu rozčlenili do tří etap kvůli realizovatelnosti investice z rozpočtu města s 6500 obyvateli. Z úprav náměstí vyplynula nutnost vymístění jedné z komunikací z plochy náměstí, aby došlo k jeho dopravnímu zklidnění. Proto v roce 2007 proběhla nezávisle rekonstrukce přilehlých ulic Palackého a Kudrnáčovy, aby na nich mohly být vytvořeny parametry pro odklonění dopravy komunikace III. třídy z náměstí. Teprve po této investici mohl být zahájen náš záměr úprav náměstí. V roce 2008 město získalo dotaci na celou rekonstrukci náměstí, a také na rekonstrukci nástupního schodiště do divadla A.Jiráska, rekonstrukci chodníkových těles v ulici Aloise Jiráska, a na nový orientační systém města. Během revitalizace přistoupila SÚS (Správa a údržba silnic) Královehradeckého kraje k rekonstrukci živičného povrchu vozovky v ulici Aloise Jiráska. Mimo akci „Revitalizace centra města Hronova“ jsme souběžně pracovali na rekonstrukci oplocení školního dvora včetně jeho mobiliáře, rekonstrukci dvora domu č.p. 3, rekonstrukci restaurace, kavárny a vinárny Radnice, na nových vývěsních tabulích úředních desek. Vedení města získalo další dotaci a souběžně zrekonstruovalo Mariánské sousoší stojící uprostřed náměstí. Tímto byla zrekonstruována většina veřejných prostranství v centru Hronova.
Revitalizace probíhala od podzimu 2008 do podzimu 2009. V průběhu těchto 15 měsíců získal Hronov úplně novou identitu, která by nevznikla bez podpory vedení města - a především paní starostky Hany Nedvědové.















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 16.06.11
Návštěvnost: 63925 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
A co stromy?? Lucie Nyklová 17.06.10 15:50
Zeleň Karel Neuschl 18.07.10 14:41
Funkce? Ondřej Nývlt 18.07.10 20:15
stromy?zeleń?funkce? Radmila Sedláčková 11.04.11 15:10
Příležitost pro sociální interakci, zeleň Libena 05.05.11 13:22
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.