Nájemní byt Praha-Josefov

Nájemní byt Praha-Josefov
Spolupráce:Jarmila Novotná
Projekt:2008
Realizace:2009
Užitná plocha:141 m2


Řešená bytová jednotka je součástí činžovního domu z roku 1906, který se nachází v pražské městské části Josefov. Autorem byl prof. ing. arch. Antonín Engel.
Zadáním klienta je vytvořit konzervativní „neutrálně pojatý“ byt, určený primárně k pronajímání. Předlohou je měšťanské bydlení, doplněné o současné technologie a hygienické standardy. Byt má jedinečné výhledy z uličního traktu, oslunění však pouze ze strany dvora.
Návrh řeší úpravy dispozic. Dále kompletní výměnu rozvodů, instalací, povrchů a vestavěných interiérových zařízení. Dispozice je změněna na 3+kk, přičemž dle zadání klienta kuchyně a obývací pokoj tvoří jeden spojitý prostor. Architektem je doplněna druhá – hostovská koupelna.
Návrhem vnitřní haly, propojitelné skládací stěnou s osluněným dvorním traktem, může byt reagovat na různou obsazenost, resp. užívání různým způsobem – počtem osob. Hala přináší sluneční světlo do středu dispozice.
Zásadní je zvýšení nástupních částí bytu. Odbouráním nadpraží všech dveří do chodby je znovu užit systém sekundárního osvětlení - viz. c. k. požadavky na standard pro chodbu. Toto řešení s nadsvětlíky se v objektu již vyskytuje - hlavní vstupní dveře bytů, dveře balkonů ze schodišťových podest.
Jsou doplněny úložné a technologické prostory.

Konstrukce — U mezibytových a mezipokojových konstrukcí jsou nově řešeny akustické standardy. Stávající stropy jsou ponechány bez zásahu. Jedná se o železobetonové monolitické desky – tzv. bedničkové stropy konstrukční výšky 3,7 m. Pouze v uličním traktu je dřevěný trámový strop s prkennými nosiči podhledu o dimenzi trámů v 280 mm x š 180 mm, v rozteči po 950 mm. Podlahová souvrství jsou dílčím způsobem upravena.
Podlahy jsou podle využití místností opatřeny keramickou dlažbou nebo dřevěným masivem – parketami, vzhledem k době vzniku objektu důsledně pouze z tuzemských dřevin.
Vnitřní nepůvodní dveře jsou kompletně nahrazeny truhlářskými obložkovými. Členění a profilace dveří i obložek představují volnou odvozeninu autentických předloh, jež se v objektu vyskytují – tj. především prosklených balkonových dveří schodiště. Výjimkou jsou vstupní dveře do bytu, které jsou původní historické (truhlářské obloukové a lakované) s nadsvětlíkem. Dveřní kování jsou řešena novými mosaznými odlitky. Stávající nepůvodní dřevěná okna jsou dle zadání ponechána, vyměněno je pouze kování.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Perfekt !!
Václav Kosnar
21.06.10 07:08
pekne
mIkI_n
24.06.10 07:43
Krásný byt
Beata Lenarcik
02.07.10 01:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od znameniiii ARCHITEKTI