Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Obytný soubor Nové Počernice

Autor: HMArchitekti | Robert Hofman, Luis Miguel Marques, Eva Melicharová, Lenka Prokopová
Adresa: Ve Žlíbku, K Berance, Horní Počernice, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Konhefr hp, s.r.o.
Projekt: 2007 Realizace: 2008-09

Bytový areál "Nové Počernice" tvoří bytové domy, řadové rodinné domy a viladům - celkem 107 bytových jednotek. Součástí bytového areálu je také administrativní budova s kavárnou a podzemní bytový dům (F). Autorem podzemního bytového domu je architekt Michal Hlaváček.

Koncepce projektu je založena na dvou urbanistických strategiích: 1. Navrhnout typologicky a architektonicky různorodé budovy v závislosti na třech částech pozemku s různou regulací. 2. Vytvořit vnitřní centrální prostor chráněný před automobilovou dopravou. Výsledkem je soubor pěti různých budov a veřejný prostor parkového typu. Na části pozemku s nejmírnější regulací jsou umístěny budovy A + B, stavby velkého měřítka, pokrývající 70% bytových jednotek. Budovu A představuje delší a nižší objem, který vytváří severní hranu obytného souboru. Budova B je vyšší a je rozdělena do čtyř samostatných objemů. Jejich západní strana lemuje frekventovanou komunikaci spojující Horní Počernice a Běchovice. Charakteristickým materiálovým řešením těchto budov je kombinace dřeva a omítky. V budově A dřevěný obklad definuje malé a velké bytové jednotky, zatímco omítka jednotky střední. U bodovy B je toto uspořádání obrácené. Na částech pozemku s nejpřísnější regulací a tedy s nejmenší možnou zastavěností jsou budovy C+D, které představují méně než 30% bytových jednotek. Budova C se skládá ze šesti řadových rodinných domů, které navazují na budovu A a uzavírají tak severní stranu obytného souboru. Materiálem fasád je střídavě dřevo a omítka. Třípodlažní Budova D je umístěna centrálně. Její vyjímečné umístění si vyžádalo i vyjímečné ztvárnění. Jedná se o typ činžovní vily se specifickým objemem, modernistickou bílou omítkou, rozlehlými okenními otvory a vykonzolovanými prvky. 
Jihozápadní část pozemku byla územním plánem definována jako smíšené území. 50% plochy bylo třeba věnovat komerční a administrativní funkci. Výsledkem je budova E, kompozice tří objemů uspořádaných do tvaru U. Východní objem tvoří doupodlažní bytový dům s většími byty, jehož fasáda je opatřena dřevěným obkladem. Západní objem je administrativní sídlo developera celého souboru. Jedná se o vykonzolovanou ocelovou konstrukci s plechovou fasádou. Celou kompozici uzavírá prosklený přízemní objekt. V jeho přízemí se nachází kavárna, v suterénu tělocvična. Toto uspořádání budovy E vytváří náměstí, které slouží nejen pro nový obytný soubor, ale i pro původní sousedy.
V celém souboru staveb je pro vytápění a částečně chlazení využíváno tepelných čerpadel a rekuperace vzduchu. Provoz je proto velmi ekonomický a šetrný k životnímu prostředí.



















Literatura

Projekt
Fotograf
Tomáš Rasl
Stavba
Kamenné obklady
Exclusive STONE s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 11.06.10
Návštěvnost: 77031 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
co je to rrrr 17.06.10 10:11
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.