Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Dům Pael

Autor: Pezo von Ellrichshausen Architects | Sofía von Ellrichshausen, Mauricio Pezo
Spolupráce: Konstantin Konig, Ivan Fierro

Adresa: Concepcion, Chile
Investor: Gabriela & Humberto Broitman

Projekt: 2007 Realizace: 2008-09
Užitná plocha: 287 m² Plocha pozemku: 500 m²

Rozhodli jsme se použít typické znaky předměstského domu. V tomto případě však nedošlo ke smířením se s formalitami této problematiky: předměstské bydlení v sousedství samostatně stojících domů. Stejně jako u okolních rezidencí byl i tento dům pro pozemek příliš velký; dům měl vypadat stejně (kvůli duševnímu klidu sousedů); dům vytvořený z “materiálu“ (lokálního vzhledu odkazujícího na nezpochybnitelnou pevnost betonových staveb), který nikdy nezestárne (pro klidnou duši majitelů).
Téměř automaticky jsme navrhli těžký a nemotorný pravoúhlý hranol, který odrážel tvar pozemku zastrčeného na konci ulice; naplánovali jsme rozšíření pozemku ve dvou vyvýšených vnitřních dvorech; vyprojektovali jsme jednotnou siluetu se čtveřicí sedlových střech nepříliš vzdálených od naivních dětských kreseb; postavili jsme probarvenou betonovou zeď, která byla během své výroby několikrát opravována a stavěna po vrstvách, takže se každá nová vrstva rozlila přes tu předchozí. “Je to plačící dům“ prohlásil tesař, když lakoval desky nábytku, “možná jediným způsobem jak se vyhnout stárnutí, je narodit se starý.“ Pouze jedna ze čtyř naivních siluet – nejbližší k ulici – nemá svou základnu. Jde o blok pověšený nad tím málem prázdného místa, které pozemek nabízí.
Když Colomina mluví o Grahamově zabudovaném projektu, tak nás učí, že “od té doby, co každý dům v zastavěné oblasti čelí téměř identické stavbě naproti přes ulici, tak okna začínají odrážet tidentitu, jsou jistým druhem zrcadla“. V tomto případě zrcadlo zujímá místo nedosažitelné přímému pohledu. Je disproporční vitrínou umožňující vetřelci vstoupit pouze při pohledu z dálky.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 04.06.10
Návštěvnost: 47989 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.