Nová tržnice v Celje

Nová tržnice v Celje
Spolupráce:Tina Mikulič, Vanja Milosavljevič, Jurij Nemec, Matej Nolda, Jan Šavli, Miha Žargi
Adresa: Linhartova ulica, Celje, Slovinsko
Investor:město Celje, CMC Celje

Realizace:2009
Užitná plocha:410 m2


Tržnice se nachází samém středu města. Již od svého počátku v polovině minulého století tržnice představovala centrum městských aktivit. Ve srovnání se starou tržnicí, je nová stavba navržena jako extrovertní městský prostor, jistý druh krytého náměstí přímo spojeného s okolním prostředím.
Nová tržnice je navržena jako velká kovová střecha zakrývající volné stánky i uzamykatelné boxy pouličních prodavačů ovoce a zeleniny. Střecha je rozdělena na několik menších dílů, které rozdělují plochu do více výškových úrovní a zároveň vytváří přechody, kudy proniká sluneční světlo a v průběhu dne trh rozsvěcuje. Klínovité mezery, které umožňují tržišti těšit se z přirozeného osvětlení, mají také svůj konstrukční účel, poněvadž tvoří nosníky s přemostěním na celou šířku stavby bez potřeby další dodatečných podpor.
Monogromatické schéma tržnice vytváří neutrální pozadí akcentující barevnou různorodost ovoce, zeleniny a dalších výrobků dostupných ve staních. Popisovaný obraz architektova díla je kompletní až po naplnění tržnice spoustou obchodníků a návštěvníků.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Velmi pěkné!...
šakal
02.06.10 11:37
jednoduchost
az kvíz
02.06.10 01:21
...Jistě,...
šakal
02.06.10 05:36
funkční
Martin Přibík
03.06.10 10:02
bravo
Mirjana Petrik
03.06.10 11:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Arhitektura Krušec