Spirálový dům

life(style) přístavba v Burgundsku

Spirálový dům
Adresa: Francie
Realizace:2005-09
Užitná plocha:200 m2
Náklady:300 000 Euro


"Chceme spirálový dům, dům, který by o něčem vypovídal".

Spirálový dům
Když přišla mladá rodina z Francie do ateliéru Powerhouse Company s žádostí o navržení projektu na rozšíření domu se zakřivením/spirálou, jistě neměli tušení, že může vzniknout opravdový spirálový dům.
Nové křídlo staré burgundské farmy bude sloužit k ubytování hostů rodiny. Přístavba s velkým obývacím pokojem a řadou pokojů pro hosty není jen pozvánkou do domova této rodiny, ale nabízí zároveň malebný výhled do okolní krajiny.
Spirálový dům se nachází uprostřed pozemku o rozloze 13.000 m² v příjemném prostředí Burgundské venkovské krajiny s malým potůčkem a řadou okrasných stromů.

Pohled do krajiny
I přes tradiční architektonický vzhled si stávající dům vydobyl své místo na zahradě. V kontrastu s ním spirálový dům expanduje volně do zahrady a snaží se nabídnout spoustu zážitků z okolí. V ladném zákrutu od podlahy až ke střeše vytváří překvapivě různorodé prostory, které stírají hranice mezi domem a zahradou a stavba tak přirozeně splývá s krajinou.
Dům připomíná svým umístěním okolo travnatého nádvoří tak zvané Clos: zdi obklopující slavné vinice regionu. Zatímco tyto tradiční zdi však pro obklopení pozemku krajinu narušují, spirálový dům je otevřeným gestem, dynamickým propojením exteriéru s interiérem a plynulým přechodem od vstupu až do útrob domu. Spiral House je něco více než dům, je to krytá procházka krajinou.

Otevřený a intimní
Abstraktním a sochařským objemem uniká spirálový dům zaběhnutým stylům a spontánně splývá se starým domem a zahradou. Jeho geometrie vychází z vnitřní struktury domu a ze specifických přání klienta v podobě otevřeného a velkého obývacího pokoje s vysokým stropem, knihovny v přízemí a malých intimních prostorů pro hosty. Horní patro zahrnuje víceúčelovou ložnici/dětský pokoj pro děti a jejich přátelé.
Spolu s původním domem dotváří přístavba nádvoří. Hosté, kteří do přístavby tímto nádvořím vstoupí, jsou ishned vítáni v srdci domu. Mírné schody vinoucí se okolo nádvoří z přízemí do prvního patra ústí do všech pokojů. Jedná se o jemný přechod z veřejného do soukromého prostředí.
Architektura Spiral House je propojením otevřenosti a intimity. Plně zasklená fasáda atria zaplavuje dům sluncem a vytváří otevřený prostor aniž by došlo ke ztrátě intimity. Vnější fasáda je perforována okny různých velikostí a proporcí s výhledy na zahradu, které vytváří jedinečnou atmosféru v každé místnosti. Zároveň řada mezaninových pokojů naplňuje hosty pocitem domova.

Elegantní a přizpůsobivý
Přístup ateliéru Powerhouse Company umožnil postavení této přístavby s průměrným rozpočtem pro střední rodinný dům. Prioritou byla kvalita prostoru, prosvětlení a výhled spíše než užití drahých materiálů. To znamená, že velká část rozpočtu byla použita  na konstrukci k vytvoření komplexní geometrie a k dosažení překvapivé různorodosti prostorů s pouhými 200 m² podlahové plochy.
Klient speciálně požadoval design, který by mu umožnil dohližet nad celou konstrukcí domu osobně. Spiral house je dřevěnou konstrukcí, systémem, pro který je typický vysoký stupeň flexibility a adaptability. To umožnilo relativně snadný přístup ke komplexní geometrii a dále snížení rozpočtových rizik během stavební fáze.
Co se týče materiálu, sochařská dimenze objemu koresponduje s minimalistickými materiály a detaily na fasádě, které jí dodávají elegantní nádech. Zapuštěné rámy redukují počet viditelných detailů ve fasádě. Navíc hladká omítka vnějších zdí obsahuje nepatrný zlatavý třpitivý lesk, který si radostně hraje se světlem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Powerhouse Company