Rekonstrukce chalupy v Tupadlech

Rekonstrukce chalupy v Tupadlech
Chalupa stojí ve vesnici Tupadly, nedaleko města Klatov, přes 170 let. V čele k ulici je původní roubené dřevěné obydlí se světnicí, předsíní a kuchyní. Za ním navazuje kamenný chlév, se stropem klenutým do ocelových nosníků. Stavení uzavírá cihelná stodola.
Klient definoval poměrně přesnou představou stavebního programu. Nově obydlet stodolu, chlév a podkroví, původní obytnou část chalupy opravit a ponechat bez úprav.
Záměrem architektovy práce bylo nalézt vhodnou míru nového zásahu - charakter původní malebné chalupy neporušit, zevně pouze nenásilně doplnit. Velkorysé rozhodnutí klienta o ponechání otevřeného prostoru ve stodole co nejvíce podpořit.
Přední část domu byla propojena se stodolou probouráním dvou otvorů skrz kamenné zdi chléva. Průhled je ukončen oknem ve východním štítu, do stodoly tak vstupuje ranní slunce. 
Přímé schodiště na galerii je umístěno tak, aby nebyl narušen stávající krov a rovina střechy. Cihelné zdi stodoly a celý krov byly ponechány v původním stavu, bílý nátěr interiér sjednotil a prosvětlil. Zděné části chalupy jsou zatepleny a obloženy prkenným pobitím, přední roubená část je omítnuta hliněnou omítkou s vápenným nátěrem.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zábradlí
mikrobek
03.06.10 10:03
Krane
ll
03.06.10 11:55
památkáři?
David Teplý
03.06.10 12:38
stodola
Eva Müllerová
03.06.10 01:32
tak tohle je...
šárka
04.06.10 09:55
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od o v - a