Aquapark Kohoutovice

Aquapark Kohoutovice
URBANISTICKÁ KONCEPCE
Stavba Aquaparku je situována při komplexu Základní školy v Chalabalově ulici. Umístěním navazuje na objekt tělocvičny školy a využívá terénního zlomu mezi úrovní školního hřiště a svažující se zelené plochy do Libušiny třídy. 
V rámci řešení venkovních úprav je navržen systém zadržování dešťových vod systémem kaskádových ozeleněných terénních průlehů.

ARCHITEKTONICKÉ A PROVOZNÍ ŘEŠENÍ
Hmotové řešení respektuje ve své nástupní a provozní části kubický objem tělocvičny a halová část bazénů je naopak řešena v protikladu k danému sídlištnímu rastru v organické formě "ležícího pásovce".
Materiálově jsou tyto dva základní objemy odlišeny tak, že vstupní a provozní objekt je opatřen fasádou z kompaktních desek v jednotném rastru, halová část bazénů má plášť s oplechováním předzvětralým titanzinkovým plechem.
Provozně je veškeré sociální zázemí situováno do kubické hmoty. Vstupní hala, šatny a kanceláře jsou umístěny v přízemí, občerstvení se suchým a mokrým barem v patře. V této části objektu jsou rovněž prostory fitness a masáží.
Technické zázemí se nachází pod celou plochou bazénové části.
Bazénová hala zastřešuje dvě hlavní vodní plochy a několik dalších vodních atrakcí. Vedle bazénu pro kondiční plavání je situováno relaxační zařízení vč. sauny, páry a dalších vodních atrakcí. Kondiční bazén je koncipovaný i pro sportovní plavání, tréninky a určitý stupeň plaveckých soutěží, splňuje i podmínky pro školní plavání a pro kondiční plavání veřejnosti.

Plavecký bazén
Plavecký bazén má délku 25 m a 6 závodních drah. Je vybavený startovními bloky, dělením plaveckých drah a také např. ukazatelem znakové obrátky. Bazén je vystavěn tak, aby splnil podmínky pro tréninky a případné školní závody či závody plavecké veřejnosti.
Bazén svojí hloubkou 2 m splňuje také využití pro vodní pólo nebo např. akvabely.

Rekreační bazén
Rekreační bazén nepravidelného tvaru se zálivy umožňuje rozdílné využívání bazénu podle jednotlivých zálib návštěvníků a je vybaven mnohými vodními atrakcemi:
   –  největší záliv tzv. klidová zóna je vybavený vodními lůžky s perličkovou masáží či vzduchovými sedátky
   –  dětské brouzdaliště
   –  vodní chrliče a vodopády
   –  divoká řeka
   –  pro večerní koupání či zvláštní příležitosti je vybudováno podvodní osvětlení, při kterém se utlumí hlavní osvětlení bazénové haly a vynikne prosvětlená vodní plocha

Tobogán
Jednou z hlavních atrakcí je vodní tobogán umístěný z prostorových důvodů do volného prostoru mimo bazénovou halu, samozřejmě s nástupem a dojezdem zpět do haly. Jeho délka je téměř 90 m a venkovní řešení konstrukce vytváří návštěvníkům areálu nezaměnitelnou siluetu budovy lákající k návštěvě koupaliště.

Vířivka
Bazének s teplou vodou je vždy vyhledávanou atrakcí, a to nejen pro seniory. Návštěvníci areálu zde mohou posedět ve vodě s vyšší teplotou než je v okolních bazénech a nechat se masírovat směrovými proudy vody smíchané se vzduchem či vzduchovými perličkami s výhledem do celé bazénové haly.

Venkovní bazén
Vzhledem k tomu, že Aquapark se nachází uprostřed zástavby, nejsou k dispozici další vhodné plochy pro venkovní bazén.  Pro letní koupání je na střechu provozní části umístěna sluneční terasa s menším venkovním bazénem (o rozměrech 12 x 6 m). Kromě slunění a koupání je zde umožněn krásný výhled do Libušina údolí v Kohoutovicích.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Konstrukčně je objekt řešen jako monolitický železobetonový skelet. Hlavní nosná konstrukce bazénové haly je tvořena organickou strukturou vazníků z lepeného dřeva. Z jižní strany jsou uloženy na železobetonových pilířích, na druhém konci jdou až do základů v úrovni terénu.
Materiál a konstrukční řešení vlastních bazénů tvoří železobetonová vana s keramickým obkladem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zima
Jan Stolek
01.06.10 02:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od K4 a.s.