Rekonstrukce vilky na ulici Květná v Brně

Rekonstrukce vilky na ulici Květná v Brně
foto: Karin Zadric
Koncepce
pohodlné bydlení — kontakt se zahradou — účelnost — soukromí — individualita — kontrast — materiál — struktura

Domek stojí v příjemné vilové čtvrti v Brně, kde řadová zástavba střídá výraznější solitérní objekty. Původní hájenka z 19. století je vklíněna mezi dva nevýrazné sousedy.
Investor žije v moderním domě mimo Brno. Zadání pro tuto jeho 2. stavbu bylo zformulováno jako "chata" ve městě.
Při rekonstrukci domu jsem chtěla ponechat původní koncepci řešení vnitřního prostoru, zachovat atmosféru domu, zachovat zajímavé stavební části domu, v případě nutnosti nechat vyrobit repliky, a naopak nově dostavované části provést moderně v kontrastu s původním objektem. Dispozice domu se prakticky neměnila, využívám původní schodiště a výstup do zahrady.
Do ulice je dům opraven, bez výraznějších zásahů. Do prostoru předzahrádky je umístěna garáž pro dvě vozidla na nízkých podvozcích.
Radikálněji jsem zasáhla do zahradního průčelí domu. Celá původní - doslova po částech slepovaná fasáda byla zbourána. Nová fasáda z betonových bločků s okny v hliníkových rámech přivádí do domu dostatek světla i ze severní strany. Světlo proniká do obytných místností okny a následně technickým zázemím přes příčky prosklené leptaným sklem.
Celé přízemí je navrženo jako společenská část domu vč. obytného atria na zahradě skrytého pohledům sousedů, patro je pak prostorem čistě soukromým se dvěmi  ložnicemi a přiléhajícími koupelnami.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
03.06.10 12:34
krásné
pavel joba
03.06.10 10:01
Nádhera
Andrea Dubeková
03.06.10 10:03
cool cottage
cowley
03.06.10 01:08
krása
Jana Klimešová
03.06.10 01:45
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 2x13