Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Obytný dům s ateliérem Hopp

Autor: Max Dudler
Spolupráce: Nina Herchenbach
Adresa: Gunta-Stölzl-Strasse 1, Výmar, Německo | mapa
Web: www.studio-hopp.info
Investor: Vollrath a Johanna Hopp
Náklady: 420 000 Euro Projekt: 2001
Realizace: 2003 Užitná plocha: 260 m²
Obestavěný prostor: 930 m³

Pod názvem »Neues Bauen am Horn« (Nová výstavba na rohu) vyrostla ve Výmaru na kopci východně od Ilmpark nová vzorová čtvrť. Areál je z východní strany vymezen ulicí Albrecht-Dürer-Strasse a na západě Theodor-Storm-Strasse. Domy pro manžele Hoppovy – jejichž ateliér se nachází na ulici Gunta-Stölz-Strasse a v řadě hned za ním leží jeho dvojče: obytný dům – je součástí této nové čtvrtě. Hmoty lze chápat jako jeden celek. Obě hmoty mezi sebou utvářejí venkovní prostor »zelenou místnost«. Vše navíc stvrzují téměř identické fasády obou domů.
Obě kostky jsou posazeny na terénu bez soklu a přes svoji poměrně malou velikost na sebe okamžitě upozorňují čistě černou barvou, která jim dodává na váze. Fasáda po dopadu světla působí přesto barevně. U těchto stavebních hmot je dohnána čistota monolitického tvaru až do samé krajnosti. Fasádu rozdělují vhodně umístěná posuvná okna; úzké, ale přesto jasné zářezy vstupů a naproti nim ležící okenní otvory kostku mírně obměňují a zároveň zdůrazňují plastičnost celku.
Pro vnitřní prostory je charakteristická lehkost. Místo, které bylo k dispozici, je díky vestavěným prvků využito do nejmenšího detailu. Lehké rozdíly v barevnosti vznikly samy prostřednictvím odlišnosti v materiálech: světle šedé stěny, dřevěné šedě naolejované podlahy. Běžně používaný podlahový materiál dodává prostorám na velkorysosti. Pás přístupové osy – společně s velkými otvory – prolíná hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Cesta vede přímo z ateliéru přes zahradu do obytného domu, zde pokračuje do horního patra a pak dále na střešní terasu s výhledem na nivu řeky Ilm.
Stavba
Zdící materiál Ytong
XELLA
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 23.05.10
Návštěvnost: 35321 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.