Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům U Zastávky

Autor: QARTA ARCHITEKTURA s.r.o. | Jiří Řezák, David Wittassek
Spolupráce: Tomáš Jung, Petr Košárek
Adresa: U Zastávky 36, Kylešovice, Opava, Česká republika | mapa
Projekt: 2007 Realizace: 09/2007 - 09/2009
Užitná plocha: 191 m² Zastavěná plocha: 139 m²
Plocha pozemku: 1025 m² Obestavěný prostor: 698 m³

Stavba se nachází mezi stávající stísněnou zástavbou na parcele obdélníkového tvaru s přvládajícím délkovým rozměrem. Svou podélnou osou je orientována ve směru sever-jih. Terén je rovinatý, klesá mírně směrem k jihu. Je bez vzrostlé zeleně.
Objekt rodinného domu má půdorys tvaru písmene L. Je určen pro bydlení čtyř osob. Má dvě nadzemní podlaží a je nepodsklepený.
Součástí stavby je vedení inženýrských sítí, zpevněné plochy pro příjezd a přístup k objektu, menší zahradní relaxační bazén s vířivkou umístěnou v pavilonu, terasa a oplocení.
Stavba je koncipována jako kompozice několika kubusů, které vzájemně kontrastují použitým materiálem. Spodní kubus tvoří základnu, která je uzavřená do ulice, ale lehká a otevřená směrem do zahrady. Horní kubus je umístěn rovnoběžně s komunikací, působí jako bariéra a je navržen z lehčeji působícího materiálu. Celou kompozici doplňují vzdušné a otevřené konstrukce přístřešků z oceli, opláštěné dřevem.
Na hrubo nanesená točená šedá omítka zdiva kontrastuje s dřevěným obkladem přístřešků. Prosklené plochy hlavního obytného prostoru se v maximální míře otvírají do zahrady,  pokoje klidové zóny poskytují soukromí za industriálně působícím opláštěním z cortenových plechů. Na úzké parcele byla snaha maximálně využít plochu zahrady, propojit ji s hlavním obytným prostorem.
Dům je navržen jako dvoupodlažní nepodsklepený, obdélníkového půdorysu. Je orientován na parcele podélně, sever - jih, jižním průčelím rovnoběžně s veřejnou komunikací. Z jižní strany navazuje kryté stání pro dva osobní automobily. Ze severozápadní strany navazuje na dům terasa pokračující krytým pavilonem.
Rodinný dům je umístěn v dosti zahuštěné zástavbě, z části realizované v 90. létech minulého století a částečně realizované ještě dříve, ovšem ne zrovna šťastně rekonstrouvané. 
První nadzemní podlaží je uspořádáno takto: kryté parkovací stání, závětří, zádveří, sklad, pokoj/pracovna, WC, technická místnost, hlavní obytný prostor se schodištěm a krbovou vložkou, kuchyňskou částí integrovanou do obytného prostoru. Obytná místnost je navržena tak, aby nebyla zatěžována sluníčkem a zároveň umožňovala optické propojení s exteriérem. Průchod na krytou terasu je z interieru viditelný, pokračuje krytým pavilonem s vířivkou a bazénem. Ve druhém nadzemním podlaží se přes chodbu dostaneme do dvou pokojů, koupelny a ložnice s šatnou.
Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 12.05.10
Návštěvnost: 78365 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
koberec? Jana Rejsková 13.05.10 08:31
Koberec ! Ondřej Koutňák 13.05.10 09:28
koberec Miroslav Peterka 13.05.10 09:42
prosklení Daniela Klikarová 13.05.10 21:10
vhodnost příspěvku... Kryštof Spilka 14.05.10 12:36
plovoučkový mor . 14.05.10 16:20
varny ostruvek lucas 23.05.10 09:09
Pochvala radek leskovjan 01.07.10 16:25
příspěvek halina 26.12.10 15:28
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.