Půdní byty - Nusle

Půdní byty - Nusle
Spoluautor: Stanislav Fiala
Adresa: V Luhu 15, Nusle, Praha, Česká republika
Projekt:2005
Realizace:2005 - 2006
Užitná plocha:149 m2
Obestavěný prostor:315 m3


Rekonstrukce podkrovních prostor činžovní vily v Nuslích byla neobvyklá tím, že nešlo o návrh bytů pro konkrétního uživatele a realizaci jeho specifických představ, ale měly svou novou atmosférou oslovit širokou klientelu budoucích nájemců.
Dva přibližně stejně velké nájemní byty vznikly na půdoryse neobydlené půdy a sousedního prostorného bytu. Menší byt (A) je ře­šen jako mezonet s vloženým podlažím, na kterém se nachází pracovna a ložnice, větší byt (B) zaujímá převážnou část spodního podlaží.
Dispozice nových prostor jsme se snažili co nejvíce otevřít a prosvětlit tak, aby odpovídaly současným způsobům bydlení. Skleněnými příčkami dnes vniká světlo do dříve tmavých chodeb, ocelové schodiště zavěšené na táhlech pokračuje v podkroví skleně­nou podlahou, která odhaluje členitost bytu a prosvětluje střešními okny kromě obytného patra s ložnicí i vstupní prostor. Výběr použitých materiálů byl ovlivněn i cenou, hledali jsme levnější řešení, ale snažili jsme se odpoutat od standardních materiálů a představ. Koupelny jsme natřeli zářivou voděodolnou žlutou barvou; v obou bytech tak výrazně svítí přes příčky z mléčného skla. Dělicí příčky, nové dveře a vestavěný nábytek v koupelnách a kuchyních byl vytvořen z betonářské překližky. V kontrastu s naprosto současnými interiérovými vstupy jsme rádi zachovali a pracovali s původními materiály. Parkety jsme v ně­kterých místnostech pouze obrousili a napustili olejem s bílým pigmentem stejně jako některé části dřevěné konstrukce střechy, starou teracovou podlahu jsme očistili a propojili nerezovým plechem s dalšími místnostmi.
Společným drobným symbolem obou nových interiérů jsou hejna motýlů, která se ve formě grafiky rozlétla na čirých sklech po­dlahy i příček a tvoří i drobný rastr vyřezaný do plechu vstupní branky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od D3A spol. s r.o.