Zemské fórum a zemský parlament Lichtenštejnského knížectví

Zemské fórum a zemský parlament Lichtenštejnského knížectví
Vládní čtvrť byla už koncem 80.let předmětem plánování. Tehdy se snažil prosadit se svým konceptem „Polis“ architekt Luigi Snozzi – Soubor staveb zemského muzea, parlamentu a vlády propojený nově vzniklým náměstím s kostelem sv. Florina. Současný návrh tyto principy převzal.
Soubor se skládá ze dvou objektů. „Vysoký dům“ obsahuje jednací sál, „dlouhý dům“ na třech podlažích kanceláře a další obslužné prostory. Celý areál je postaven na objektu podzemních garáží. Vysoký dům má archetypální tvar domu s převýšenou sedlovou střechou, dlouhý dům má jednoduchý kubický objem. Oba jsou propojeny přes velké světlé náměstí. Oba objemy jsou značně redukovány – základní geometrické formy, materiály v základním stavu, bez úprav, v přirozených barvách a strukturách. Tomu se podřizuje i řešení náměstí-zahrady. Fasády jsou pojednány ve světlých lícových cihlách. Nosná konstrukce je železobetonová prefabrikovaná. Tepelnou izolaci tvoří pěnové sklo.
Jan Pustějovský, Tereza Lemperová

Nová budova zemského sněmu ve Vaduzu vznikala postupně. Plán architekta Hansjörga Göritze byl v prvním výběrovém řízení odmítnut, ale z druhého výběrového řízení v roce 2000 vzešel jako vítěz a v roce 2008 byl realizován. Obě nové budovy zemského parlamentu - takzvaná „vysoká budova" a „dlouhá budova" - jsou postaveny na úpatí Schlossbergu pod sídlem panovníka a vedle sídla úřadu vlády Lichtenštejnského knížectví. Göritz nově interpretoval původní plán a vytvořil dvě budovy, které svou mimořádně jednoduchou, téměř sakrální formou povýšily urbanistickou hodnotu města Vaduz a upoutají pozorovatele jednotou materiálů a důsledným použitím okrově žlutých lícových cihel. Budovu pokrývá od podzemních garáží až ke stěnám a stropům zasedacích místností celkem 680 000 speciálně zhotovených cihel. Teplé světlo, které vychází z cihlových ploch, vytváří jedinečnou atmosféru uvnitř i vně budovy.
Brick Award 2010
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
K Vaduzu se to hodí
danliofer
22.04.10 08:20
nadčasovost formy
v.t.
22.04.10 11:23
sneh a strecha
Martin Fabian
24.04.10 12:37
zobrazit všechny komentáře