Rekonstrukce bytu v Pařížské ulici

Rekonstrukce bytu v Pařížské ulici
Adresa: Pařížská, Staré Město, Praha, Česká republika
Realizace:2009


Přizpůsobit dispozici starého bytu požadavkům současné rodiny není jednoduché, životní styl před sto lety se řídil zcela jinými společenskými zvyklostmi. Měšťanské byty počítaly s úplným vyčleněním kuchyně, vaření patřilo k povinnostem služky a ke kuchyni se běžně řadil její malý pokojík s oknem do dvora. Obývací pokoj či společenský salon s velkou jídelnou byl umístěný poblíž vstupu či haly, okna místností pro rodinu vedly do ulice nebo na náměstí, tedy reprezentativního veřejného prostoru. 
Dnešní rodina zařadila vaření mezi činnosti, za které se nemusí stydět (naopak vyhlášenou kuchyní se chlubí mnohá z celebrit), a kuchyně spolu s jídelnou se začlenila do otevřeného obytného prostoru, kde členové rodiny mohou trávit společné chvíle. Samostatnou a oddělenou částí bytu se staly soukromé pokoje. Tady se počet a skladba místností řídí konkrétními potřebami každé rodiny.
V historických objektech většinou architekt nemůže příliš zasahovat do konstrukcí, aby nezničil dochované hodnotné části, změny v dispozici jsou tedy omezené. Současný vzhled bytu je možné (a vhodné) přiznat moderními výrazovými prostředky, ale u zvláště cenných domů je nejšetrnější formou tak trochu "provizorní" vestavba: po odstranění vestavěných konstrukcí se byt může opět uvést do téměř původního stavu. Nové zásahy trvale nenaruší dochované části stavby.

Majitelé jednoho z bytů v secesním domě si velmi dobře uvědomovali, jak pečlivou přestavbu vyžaduje byt v historickém objektu. Vybrali si studio Design by Donlić, se kterým navázali na předchozí dobrou zkušenost. Autorka Ivana Dombková velmi citlivě reaguje nejen na osobnosti svých klientů a jejich přání, ale také na prostor, který jí byl svěřen. Navíc vlastní řemeslníci firmy, vycvičení na četných realizacích, dokážou odvést přesnou a precizní práci, tady obzvláště potřebnou.
V celém bytě se zachovaly a opravily štukové výzdoby stropů, které velmi zřetelně určují styl domu. Jemné štukové omítky, provedené podle soudobých technologií, doladily celkový dojem nenarušeného původního slohu. Opravila se všechna původní okna, repasovaly se dveřní zárubně a v případech, kdy dřevo bylo prohnilé, se nahradily přesnými replikami. Také dřevěné podlahy se obnovily v původní podobě parketových vlysů.
Tři obytné místnosti, s okny do ulice a řazené za sebou, bývaly zřejmě zcela uzavřenými pokoji, ale pozdější úpravy největší pokoj propojily velkým otvorem se sousední místností. Přímo se nabízelo využít sjednoceného prostoru a umístit tu obývací pokoj s jídelnou. Kuchyně je volně otevřená do jídelny, pro vstup do sousední ložnice pro hosty se využil původní dveřní otvor. Místnost je však pohledově s pokojem propojena skleněnou přepážkou v původní zárubni (podle potřeby se zatáhne závěsem).

Přestože zásahy do struktury půdorysu byly značné, celý byt si ponechal atmosféru počátku minulého století. Umožňuje ale bez problémů současný život rodiny. Podílí se na tom nejenom upravená dispozice a vlastní vybavení interiéru, ale také důmyslné prosvětlení celého prostoru. Původní dveřní křídla se zachovala na vstupních dveřích do bytu a dveřích do hlavní ložnice, ale namísto replik dalších křídel (byla ve velmi špatném stavu) se do opravených zárubní osadila křídla ze skla. Spojení secesních rámů a skla navozuje dojem romantické vzpomínky na staré časy, a přitom poskytuje dostatek světla a optické propojení všech prostorů. Nové dveřní otvory mezi ložnicí a koupelnou už mají včetně zárubní zcela současnou podobu.
Zařízení místností je typické pro studio Design by Donlić - osobitý design, použití ušlechtilých materiálů ve své přírodní podobě. Jen nejnutnější množství nábytku pro pohodlí obyvatel, čisté geometrické tvary vycházející z konstrukční logiky, promyšlené detaily a pečlivé řemeslné zpracování. Většina předmětů v interiéru je vlastní výroby, pro doplňující zařízení si Donlić vybírá firmy, jejichž výrobky s osobitým pojetím designu korespondují, ať už je to sedací nábytek THONET, spotřebiče MIELE, sanitární vybavení, osvětlení a drobné bytové doplňky zahraničních, především italských firem.
Kultivované prostředí secesního bytu je potvrzením, že i při zachování všech dochovaných původních prvků nemusí byt v historickém domě ustrnout v poloze mrtvého skanzenu, je možné vytvořit zcela moderní prostor, který dokáže žít současným životem.

Věra Konečná pro bydleni-iq.cz
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
na parádu...
stepank
19.04.10 09:53
parada
mac
21.04.10 11:12
vkusne
mIkI_n
22.04.10 08:01
ad mac
stepank
22.04.10 10:22
Ano
Peter Petrov
09.02.16 09:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od DESIGN by DONLIĆ