Diamantový dům

Diamantový dům
Zahradní architekt:Mark Motonaga
Adresa: Santa Monica, USA
Investor:Aisha Ayers
Realizace:12/2009
Užitná plocha:234 m2


Diamantový dům, kde se nachází hudební studio a pracovna, vznikl rozšířením domu, který je umístěný hluboko v kaňonu ve velmi strmém svahu poskytujícím minimální přístup a malý prostor pro umístění stavby. Sluneční paprsky sem dopadají jen na pár hodin denně.  Geotechnické podmínky byly výzvou, vyžadovaly devět metrů hluboké kesony k podepření nových zdí a základů.
K postavení projektu bylo také zapotřebí dodržet celou řadu předpisů určujících výšku, šířku, hloubku a vazby na již existující objekt. Vzhledem k těmto omezením byl navržen rozmanitý architektonický koncept. Při rozšiřování interiéru byla vytvořena základní geometrie stavby v souladu s okolním svahem a požadovanými předpisy. Přístavba připomíná kámen v malém rybníku, je citlivě zasazena do prostoru mezi původní stavbu a impozantní svah, kopíruje krajinu a dotváří okolní prostředí.
Geometrie budovy reaguje zároveň na vnitřní interiérové požadavky, roh horního podlaží se rozšiřuje a umožňuje vsazení psacího stolu do okna severní fasády. Vnější obložení překrývá hranu domu a vytváří střešní zábradlí.
Stavební materiál byl vyvinut tak, aby spojoval novou přístavbu s přírodou a redukoval optický rozsah budovy. Textura fasády byla vytvořena z přírodních materiálů nalezených v kaňonu; vyabstrahovaných, zvětšených a uspořádaných po celé fasádě ve 3d modelovacím programu. Tímto způsobem byla zkoumána škála vzorků a v reálném měřítku vznikly prototypy laserovými výřezy, obráběním hliníku, zinku, oceli, překližky a cementových panelů na cnc strojích. 
Vlákno-cementové fasádní desky o tloušťce 1 cm byly vybrány na konečnou konstrukci způsobem, aby korespondovaly s postraními zděnými stěnami a původní budovou. Denní světlo zvýrazňuje otvory ve fasádě, nepravidelné hrany a cementové panely, které díky výborným vlastnostem za přímého slunečního svitu vypadají křehce jako keramická váza. Zatímco večer vypadají panely plošší, celkový objem se vynořuje a působí jako vzorkovaná lucerna s dírkami světélkující kaňonem.

fotografie: Art Gray Photography
171 Pier Ave. #272, Santa Monica, CA, USA, 90405 www.artgrayphotography.com
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Tak tohle je moc hezká věc...
šakal
15.04.10 06:05
Není to moc hezká věc...
Thomas
22.04.10 11:30
...Hm...
šakal
22.04.10 12:25
Neobratný....
Thomas
22.04.10 01:39
...ale vždyť já Vám rozumím...
šakal
22.04.10 02:55
zobrazit všechny komentáře