Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Podivíně

Autor: Petr Hrůša
Spoluautor: Marketa Hrůšová
Spolupráce: Igor Bielik (projekt, detaily), Ivo Joura (studie), Lenka Němcová (zahrada)
Adresa: ul. Kopce, Podivín, Česká republika | mapa
Projekt: 2001-02 Realizace: 2001-03, zahrada 2004
Zastavěná plocha: 162 m² Obestavěný prostor: 995 m³

Dům je postaven na okraji Podivína, malého města na jihu Moravy. Je vyjádřením odkazu rodinné tradice a vlastního životního pohledu. Jedná se o kompaktní kompozici čtyř místností jako tradičních pokojů v každém podlaží. Jejich spojení je dáno výrazně čitelným středem se schodištěm a místností lázně. Těžiště domu je tedy symetricky obklopeno kompaktními objemy usilujícími o prostorovou estetiku. Ta je založena na oddělování a navazování jednotlivých pokojů, nikoli volně probíhajících ploch. Jsou to místnosti vždy s jednoznačným určením, zdůrazněné výraznými rámy dveří jako vstupy vždy do jiného prostředí a rámy oken jako uzavřeně komponovanými obrazy s pohledy na obec a průhledy do krajiny. Vše je navrženo v nevelkých rozměrech základní "buňky" (max. 4 x 4 m), která je ještě vymezitelná "vládou" umístěné věci - sochy, krbu, stolu. Lenošky, vázy, mísy, džbánu vína...
Dům je jednopatrový s dvougaráží a částečným podsklepením. Vstup je v mezipatře. Interiér domu je světlý, založený na materiálové jednoduchosti truhlářských výrobků z jasanu. Tmavě zelenou barvou povrchu jsou zvýrazněna jen dveřní křídla ve fošnových zárubních, posuvné stěny jsou potaženy světlým desktopem s lemováním nerezovými profily. Venkovní povrchy jsou tvořeny dřevem ručně točenou omítkou, šedými rámy oken a posuvnými okenicemi z dubových žaluzií.
Půdorysná  osnova,  soustava všech místností, zhruba čtvercového půdorysu, funguje jako prostorový model v symetrické kompozici na výšku i šířku. Symetrie je záměrně rozvolněná. Návaznost na klasicistní stavby sousedícího areálu je tu ovšem, podle soudu jiných (prof. Pavel Zatloukal) bezděčně přítomná i když jsme o ni neusilovali. Do krásné jižanské krajiny vinic se dům nemodernisticky otvírá jen přesně komponovanými, nerozvolněnými rámy oken chráněných proti dešti a slunci dřevěnými okenicemi. V celém ustrojení domu je nejpodstatnější jeho prázdný střed stavby. V něm se však promítá jako plnost svit světla. Pro toto osvětlování je zde výsekem oblohy promítán čas.

Literatura
 
 

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 14.04.10
Návštěvnost: 43985 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.