Charred Cedar House

Charred Cedar House
Stavební řešení:NAWAKENJI-M / Kenji Nawa
Adresa: Hirošima, Japonsko
Projekt:04/2007 - 10/2008
Realizace:10/2008 - 06/2009
Užitná plocha:115 m2
Zastavěná plocha:62 m2
Plocha pozemku:173 m2


Charred Cedar House je umístěn v oblasti, kde se nachází mnoho tradičních výroben saké, pro které je typický obklad z ohněm opalovaného cedru. V zimě, kdy se saké tradičně vyrábí, se z cihlových komínů linou oblaky páry a vůně saké je cítit všude ve vzduchu.

Pro zachování soukromí je dům ze tří stran obklopen plotem vyrobeným z opáleného cedrového dřeva (což mu dodává černou barvu). Na východní straně tvoří plot hranici se sousedním domem, na severní a jižní odděluje veřejné parkoviště, kde auta parkují během celého dne. Západní strana domu hraničí přímo s nostalgickou ulicí plnou tradičních domů a skladištních budov pro saké s bílou štukovou omítkou. Rodinný dům tak zůstává na této straně otevřen do ulice, spojen s místní scenérii, v úvahu zde však přichází i možnost výsadby stromů v budoucnu.

Dům sestává ze tří podlaží. Při pohledu z ulice, tvoří první podlaží černá kostka, ve druhém patře dlouhé šikmé ocelové sloupy nepravidelně pronikají otevřeným prostorem a třetí horní patro jakoby levituje nad celým domem.

V přízemí nenajdeme obvyklý japonský vstup, kde je možné si sundat boty, ale vstupní halu s cihlovou podlahou, volně zasazenou do písku. Podlaha přímo ústí do dalších pokojů, a to hlavní ložnice, pokoje s tatami, koupelny a na závěr zde nalezneme točité schody směřující do vyšších podlaží. Pokoje v přízemí jsou odděleny od venkovního prostoru posuvnými dveřmi, díky kterým se stírá hranice mezi interiérem a exteriérem. Cihlová podlaha tak vytváří napůl otevřený a napůl uzavřený prostor, jenž vzhledem k použitému materiálu nabízí osobitější atmosféru.

Z prvního patra vedou schody ze vstupní haly přímo do třetího. Schodišťová šachta tedy druhým patrem pouze prochází, není možno zde vyjít ven, ani z venkovního otevřeného prostoru v druhém patře sejít přímo do patra prvního. Schodiště je lemováno průhlednou stěnou z FRP materiálu, který umožňuje průnik a rozptýlení světla do prvního i třetího poschodí.

Nahoře ve třetím podlaží je umístěn obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Na podlaze se nachází dva otvory. První je vyústěním schodů z prvního patra a druhý otvor tvoří jediný přístup pomocí žebříku do druhého, otevřeného prostoru.  Třetí patro je tvořeno dřevěnou konstrukcí s pohledovými dřevěnými trámy a střešními fošnami.  Dále tento prostor dotváří velká okna položená na severní a jižní stranu umožňující krásný výhled, spolu s malými kulatými okénky po stranách domu.

Ve druhém otevřeném patře jsou umístěny kolem dokola skleněné zdi, které asimilují venkovní prostor a umožňují tak výhled do okolí, kde se vyjímají další jednopodlažní domky, v dáli pak skladištní domy na saké, řadové rodinné domky a cihlové komíny.

Každé patro domu je něčím odlišné, ať již fyzickou přístupností, nápaditostí či společenskou vhodností. Tato různorodost nabízí odlišné možnosti uplatnění společenských vztahů.

Konstrukce
Kvůli většímu zatížení prvního a druhého patra je použita štíhlá ocelová konstrukce, zatímco ve třetím patře je naopak užita dřevěná konstrukce, která byla vyrobena užitím tradičních japonských metod. Na konstrukci prvního a druhého patra jsou použity ocelové sloupy o průměru 100 mm a 140 mm. Ve druhém podlaží jsou ocelové sloupy o průměru 60 mm. Všechny sloupy jsou šikmé, s odlišnými úhly.

Jelikož je Japonsko seismicky aktivní oblastí, výpočet konstrukce bere v úvahu i odolnost vůči silnému zemětřesení, které však není každodenním jevem. Často se užívají sloupy o větších průměrech z důvodu zajištění odolnosti vůči zemětřesení nebo nosné zdi se vzpěrami. Každopádně i sloupy o velmi malých průměrech mohou odolat vertikálnímu i horizontálnímu zatížení, pokud jsou dobře nakloněny a umístěny. Prostor je pak odlehčen od mohutných sloupů, tradičních konstrukcí a jakoby pluje ve vzduchu spolu s přírodou a nad větvemi stromů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekne
Ronn
25.03.10 08:30
CCH
Petr
29.03.10 10:12
zobrazit všechny komentáře