Dům Kiltro

Dům Kiltro
Autor: Supersudaka
Adresa: Talca, Chile
Realizace:2006-08
Užitná plocha:104 m2
Náklady:80 000 USD


Dům Kiltro leží ve centrálním údolní nedaleko města Talca a je téměř dokonalým příkladem toho, jak v Latinské Americe vzniká architektura.
Již návrh i pozdější výstavba byly velice nejisté, počínaje pozemkem – ležící v neskutečném srázu – až po finanční omezení. Výsledkem toho byl obyčejný rastr rozvinutý do mnohostranného pláště, který je současně jednoduchý i komplikovaný.
Je zajímavé, že při příjezdu k domu tvoří jeho hlavní fasádu střecha, která je navržena jako terasa s 360º výhledem do údolí. Pozoruhodná je také spodní konstrukce pod horní palubou, která vyrovnává vodorovné síly v případě zemětřesení, které umožnily vyvarovat se křížových výztuh v oknech s poutavými výhledy. Tato dřevěnáážena a obrácena tak, aby zabraňovala nadměrnému vystavování domu vůči slunci ve žhavém létě ve střední Chile, zatímco dovoluje slunci, aby vstoupilo v brzkých ranního hodinách a během tuhých zim, kdy svítí pod nižším úhlem. Všemi otvory probíhá skrze patio přirozená křížová ventilace a venkovní fasády umožňují pasivní regulaci teploty. Takto vypočítaná geometrie stavby až nečekaně dokonale souzní s okolním reliéfem kopců.
Bez ohledů na technické komplikace je výsledné prostorové uspořádání – jako kdyby jej předem nic neomezovalo – ve volném prostoru kolem vnitřního atria, které obsahuje kuchyň a může být vystaveno pohledům dle přání obyvatel proměnit jídelnu v obývací pokoj nebo jiným potřebám podle žádosti. Daleko jasnější program má hlavní ložnice se soukromou koupelnou a terasou s výhledem, který si mohou obyvatelé užít během rána nebo pozdě v noci. Jinak garsoniéra či pokoj pro hosty na opačné straně je umístěn společně s více “veřejnou“ sprchou, toaletou a prádelnou. To vše se vměstnalo na plochu menší než 104 m², přesto jsou všechny prostory mezi sebou vzájemně propojeny vnějšími i vnitřními cestami: nepřetržitá promenáda bez slepých zakončení obsahuje všechny prostorové kvality a výhled na život v příkré, téměř neobydlené oblasti ležící pouhých pět minut od města.
To vše nebylo dosaženo při hledání jistot, ale spíše během pracovních postupů metodou pokus a omyl, zatímco všechny inspirační zdroje byly netušeně nebo vědomě zahrnuty: od Corbusierových pěti bodů za novou architekturu, po nedaleký Měděný dům 2 od Smiljana Radiće nebo odkazy vycházející z Miesovské konstrukční jednoznačnosti přes experimenty OMA a PLOT (všem se tímto omlouváme).
A výsledek? Mix, bastard, fúze, stejně jako kříženec psa, pojmenovaný chilsky: Kiltro (směs různých psích ras).
Super Sudaka
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nádhera
Irena Horešovská
18.03.10 10:31
ty brdo!
pavlik.t
18.03.10 10:46
krásné
čmelda
18.03.10 02:17
překlad
Lenka Štěpánková
19.03.10 09:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Supersudaka