Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Půdní byt v Liberci

Autor: atakarchitekti | Jiří Janďourek, Jana Medlíková
Adresa: V Zahradách 10, Františkov, Liberec, Česká republika | mapa
Projekt: 2006–07 Realizace: 2007–09
Užitná plocha: 172 m²

Třípodlažní půdní byt o ploše 170 m² je součástí nájemního domu v Liberci Františkově.

Zadání
Přáním spolumajitele domu bylo rekonstruovat byt v horním patře domu s možností  rozšíření původního bytu o část půdního prostoru. Po prohlídce zdevastované střechy a střešního prostoru se spoustou půdní kójí bylo ale jasné, že původně okrajová myšlenka expandovat do střechy, se stane jádrem řešení celého bytu. Dvoupodlažní krov ve spojení s bytem o patro níž se přímo nabízely k velkorysému řešení a vytvoření komfortního třípodlažního prostorového bytu navíc s terasou s výhledem na Ještěd.

Koncepce
Koncepce vycházela z možnosti pracovat velkoryse s prostorem poměrně velkým pro jeden byt a také velkou výškou uvnitř jednoho bytu. Dominantou celého prostoru se stala vertikála schodišťové haly, která prochází třemi patry bytu a na niž jsou navěšeny prostory dvoupodlažní i jednopodlažní, které se prolínají  a dohromady tak tvoří jeden velký otevřený výškově členěný přelívající se prostor. Přitom soukromé místnosti a zázemí zůstávají odděleny.
Tvar střechy nebylo možno radikálně měnit, nové konstrukční řešení ale dovolilo uvolnit dispozici v celém podstřešním prostoru a získat nad velkou částí půdorysu dostatečnou výšku. Umožnilo také vytvořit hřebenový světlík, dlouhé arkýře s horizontální okny, s prosklenými stěnami a prostornou terasu, které do bytu přivádějí celoročně slunce po celý den, zároveň prostoru dávají pocit vzdušného a světlého interiéru a umožňují panoramatický výhled do okolí na všechny světové strany, zejména pak na Ještěd.

Dispozice
Do vlastního bytu se vstupuje ze společné chodby v druhém podlaží nájemního bytu. 
V tomto nejnižším patře bytu je třípodlažní schodišťová hala s výrazným dřevěným schodištěm a lavicí, kopilitová šatna a noční část dětí se samostatným zázemím.
V prostředním patře bytu, již ve střeše, je umístěna denní část, kuchyň, jídelna a obývací pokoj, částečně krytá jihozápadní terasa a noční část rodičů opět s vlastním zázemím. Dominantou převýšeného prostotou obývacího pokoje je nízký průhledový krb, který rozděluje pokoj na část přijímací a část relaxační, jak bylo přáním investora.
Po schodišti vedoucím z obývací pokoje skrze vzdušný prostor haly se lze dostat do nejvyššího patra, kde je pokoj pro hosty se zázemím osvětlený hřebenovým světlíkem.

Konstrukce a materiály
Vzhledem k značně degradovanému stavu střešní konstrukce a krytiny, bylo nutno stávající střechu demontovat a  nahradit novou konstrukcí stejného tvaru, s novým odvětrávaným střešním pláštěm a krytinou. Klasický dřevěný krov tak nahradily nosné ocelové rámy kombinované s konstrukcemi dřevěnými. Eternitová krytina byla vyměněna za krytinu z tmavého falcovaného plechu, ve stejné barvě bylo provedeno i veškeré oplechování.  Arkýře byly provedeny jako dřevostavba s vrchní fasádní barvou světle šedé barvy, střechy arkýřů jsou ploché s povlakovou krytinou. Okna jsou provedena z modřínového dřeva, stejně jako prkna na podlaze a podhledu terasy.
Rekonstrukcí prošla také fasáda celého domu včetně výměny dřevěných oken.  Obnoveny byly původní štukové prvky a nově bylo navrženo plastické členění fasády.

Interiér
Interiér je proveden v kombinaci převažující bílé barvy na sádrokartonových stěnách a podhledech, na knihovně nahrazující zábradlí kolem haly a vestavěných skříních, doplňkové tmavě šedé nebo černé a dřeva. Z jasanového masivu jsou provedeny parkety ve všech místnostech, kromě koupelen, kde je použit odolnější teak. Na schodištích je použito jasanového masivu v kombinaci s dýhovanými deskami, ze kterých jsou i pevné a posuvné stěny, lavice a skříň v hale. Tmavě šedá nebo černá se objevuje zejména na dominantním oplechovaném průhledovém krbu, dále jako stříkaná barva na plném zábradlí na horním schodišti a na šatní skříni v hale, jako kovářská čerň na ocelovém tyčkové zábradlí na spodním schodišti, kolem haly i na terase, z černého kamene je i pracovní deska v kuchyni.

























Projekt
Fotografie
Jiří Jiroutek
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.03.10
Návštěvnost: 90210 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
paráda Filip 20.03.10 14:19
pri citlivejsim pristupu by se asi investor nedoplatil Jan Sommer 20.03.10 16:23
Parazit. gallina-scripsit 20.03.10 20:17
perfektne Matej Farkas 20.03.10 21:21
Jan Sommer rk 20.03.10 21:45
Dum zahad takyarchitekt 21.03.10 12:49
Veřejné umění Dr. Lusciniol 22.03.10 11:23
arkýř nebo vikýř? mac 22.03.10 16:23
pochvala Pavel Nalezený 28.03.10 19:18
kdo umi ten umi Vojtěch Hybler 30.03.10 16:07
ta, co čumí šárka 30.03.10 16:27
té co čumí :) Vojtěch Hybler 30.03.10 18:09
to vojtech hybler karel kriz 30.03.10 21:26
Mily Vojto takyarchitekt 31.03.10 00:26
V Liberci bylo mnoho domů z této doby zbouráno Dr. Lusciniol 31.03.10 13:14
škoda... Přemysl Frantík Kuchař 31.08.11 11:07
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.