Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
D.VISION
stomatologické centrum

Autor: A1Architects | Lenka Křemenová, David Maštálka
Graffiti: Alexey Klyuykov & Vít Svoboda / CAP
Adresa: Blanická 32, Vinohrady, Praha, Česká republika | mapa
Investor: MUDr. Radek Pokorný, MUDr. Dita Hašková / D.VISION
Realizace: podzim/zima 2009 Užitná plocha: 150 m²

Nové prostory Stomatologického centra D.VISION vznikly rekonstrukcí interiéru přízemí činžovního domu z konce 19. století na pražských Vinohradech. V ordinacích probíhá vedle standardních zákroků také stomatochirurgie a implantologie. Vzhledem k citlivosti  tématu se hlavním cílem návrhu stalo prolomení stereotypu vnímání prostředí zdravotnických zařízení, která mají často neosobní a stresující atmosféru.
Interiér stomatologického centra propojuje motiv dřevěné oblé stěny, která zároveň vytváří přirozené oddělení mezi čekárnou a ordinacemi. V čekárně je kromě příjemné textury dubové dýhy všudypřítomná malba od Alexe Klyuykova a Víta Svobody z CAP s odlehčenou zubní tématikou ve zlaté barvě. Motivy vtipně ironického "graffiti" plynule pronikají do stomatologického centra z ulice a uvolňují jinak napjatou atmosféru čekajících pacientů. Zakřivená linie dubové stěny prochází i do prostoru ordinací a v kombinaci se světlým obkladem bílošedé mozaiky vytváří klidné prostředí pro soustředěnou a citlivou práci lékařů. Dubová dýha je použita v kontrastu s bílým vybavením ordinací, kde bílá barva přirozeně asociuje čistotu, která je pro lékařské prostředí důležitá a přirozená. V interiéru se propojuje živý charakter přírodního materiálu s dokonalostí bílé barvy v harmonický a klidný prostor. Ordinace jsou vedle speciálních lékařských svítidel nad jednotlivými pracovišti, prosvětleny sérií přisazených kruhových světel různých velikostí, která volně plynou i do čekárny pacientů.
Vzhledem k novým prostorovým nárokům stomatologického centra a potřebě samostatného vstupu z parteru, bylo  nutné přehodnotit dispozici původního prázdného bytu a nebytových prostor v přízemí domu. Vzájemným propojením  vznikly dvě samostatné stomatologické ordinace, jedna  společná ordinace ortodontistky s hygienistkou, místnost pro panoramatické RTG, velkorysá čekárna a v neposlední řadě zázemí specializovaného provozu centra, které zahrnuje kvalitní prostředí pro odpočinek lékařů. Zbylý prostor původního bytu byl využit pro garsoniéru přístupnou z domovní chodby bytového domu. Nutné změny dispozice z 19. století si vyžádaly poměrně náročné statické a stavebně technické řešení včetně nového napojení veškerých médií potřebných pro jednotlivá pracoviště.
Centrum D.VISION se otevřelo začátkem roku 2010 a těší se nyní spokojenými pacienty a velkorysým příjemným prostorem pro specializovanou práci profesionálních lékařů.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.03.10
Návštěvnost: 58428 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
??? novotný 15.04.10 23:02
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.