Ateliér nad řekou

Ateliér nad řekou
Stavba:Filmdekor s.r.o. (mistr stavby: Jan Dvořák)
Investor:rodina Weinerových
Realizace:08.2009


x
Hnacím motorem této zakázky se stala paní investorka, která vyhledala Martina Rajniše s prosbou, aby se pokusil navrhnout ateliér do prostoru mezi kamennými domy. Na místě již stála stará kamenná zeď, která vymezuje nevelkou plochu, výškově pod úrovní ulice s výhledem do údolí řeky.
Znakem přirozené architektury je pro nás proměnlivost, propojení interiéru s okolní přírodou, výběr přirozených přírodních materiálů, lehkost konstrukcí související s cenou. Nízká cena domu byla přímo v zadání.
Vznikla tedy lehká rámová konstrukce ze smrkových profilů 180x30mm, která do sebe integrovala zrekonstruovanou kamennou stěnu. Rámy jsou ve spojích zdvojené, sešroubované v rozích přes překližkové styčníky. Pod domem se nachází prostor, ve kterém jsou rozvedené sítě. Dřevěná konstrukce stojí na dvojici žárově zinkovaných I-profilů.
Stěny a strop jsou prosklené, člověk uvnitř čerpá energii ze slunce, z okolní přírody. „I když jsem v pěknym baráku, stejně se nejradši dívám ven“.
Zasklení je provedené jednoduchým sklem, doplněným posuvnými tepelně izolačními panely. Boční stěna je zatahovatelná tepelnou izolací z exteriéru, ve stropě jezdí izolace v dutině dvojité střechy. Kamenná zeď má vysokou tepelnou akumulaci. Dokáže v noci temperovat prostor teplem akumulovaným během dne. Celou střechu je možné v létě stínit perforovanou textilií a interiér provětrávat komínovým efektem přes otvor v podlaze relativně chladným vzduchem z prostoru pod domem.
Atelier nad řekou Sázavou je pokusem sestavit nástroj, který žije svým vlastním životem, reaguje nejen na počasí a roční období, ale i na momentální náladu jeho obyvatel.
David Kubík

4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pěkné
Vích
08.03.10 12:17
čím?
kandik
08.03.10 08:33
Pěkné
Pavel Schneider
14.03.10 03:50
úvaha
Matúš Pajor
30.05.11 12:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od e-MRAK