Vlastní ateliér SelgasCano architectos

Vlastní ateliér SelgasCano architectos
Spolupráce:Jose de Villar
Adresa: Avenida de la Casa Quemada 1, Guecho 27-SC, Madrid, Španělsko
Realizace:2009


Studio v zeleni

O co tento ateliér usiluje, je celkem jasné: pracovat pod korunami stromů. Aby se nám to podařilo, potřebovali jsme co nejprůhlednější střechu. Zároveň jsme však potřebovali ochránit pracovní stoly před přímými slunečními paprsky. Z toho důvodu je průhledná jen severní strana. Tuto severní část zastřešují 22mm tlusté ohýbané desky z čirého plexiskla. Jižní část, kde se nachází pracovní desky a musí tak být daleko uzavřenější, ne však úplně, tvoří dvě laminátové desky a přírodně zbarvený polyester na jižní straně s průsvitnou izolací uprostřed. Všechny tyto tři části vytváří 110 mm tlustý sendvič.
U prvně jmenovaného případu je výhled jasný a transparentní. V druhém případě jsou pohledy průsvitné a trochu narušené kovovými konzolami uvnitř sendvičové konstrukce, přičemž se na stavbu zlehka promítají stíny stromů.
Tato vyžadovaná jednoduchost bohužel později vedla k nesmírně komplikované konstrukci. Pojmem komplikovaná máme na mysli, že nebylo možné přesvědčit stavební společnosti, aby se u tak malého projektu angažovaly od začátku až do konce. Stavební prvky mohly být vybrány přímo z katalogu, mezi sebou však nebyly vzájemně pospojovány “běžným katalogovým způsobem“, což nás přinutilo k tomu pracovat v časovém plánu, kdy byla která stavební společnost zrovna k dispozici.
Například: polyesterová část sendviče je ze dvou různých druhů, oba běžně uváděné v katalozích: rovný díl s malými vyztužujícími žebry a zaoblená část je vyráběna pro střechy několika druhů železničních vagonů v Německu. Museli jsme tak čekat na objednávku Německých železnic (Deutsche Bahn), poněvadž těch několik málo metrů, které jsme potřebovali, si nezasluhovalo rozjetí výrobní linky – mohli bychom poslat velký pozdrav a díky Gonzalo Guddatovi, který pracoval v dánské společnosti? - Mezi tyto prvky jsme umístili průsvitnou bílou izolaci z polyethylenové pěny, aby byla zachována průsvitnost polyesteru. Průhledná část byla vytvořena ze standardních zakřivených plexisklových panelů, které jsou na okrajích rýhované, aby je mohl dokonale spojit silikonový tmel. Jedna se společností je ohnula, druhá je smontovala a další pak vytvořila obě boční stěny z 10 mm silného mléčně zbarveného metakrylátu vloženého do ocelového rámu, který lze pomocí systém kladek a protizávaží kompletně otevřít a umožnit tak přirozené proudění vzduchu.
Z poloviny zakopaná stavba umožňuje horizontální výhled přes celý pozemek. Veškeré podzemní části jsou z betonu odlévané do dřevěného bednění, dřevěné fošny jsou rovněž využívány pro venkovní dlažbu, která je pevně pospojovaná a natřená dvěma barvami na epoxidové bázi.
Na závěr je projektu dodán někdy méně... někdy více ...vlhký vzhled: během deštivých dnů dopadají kapky na plast, a když udeří, někdy více, někdy míně, někdy opravdu hodně, někdy jen podle zvuku, …necháte se unést, … a jindy ... úplně zmizí.
selgascano 2009
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jéé
stano
05.03.10 11:10
...Chi, chi, chi...
šakal
05.03.10 12:58
*
maschiomaschio
11.03.10 02:18
Pěkné
Miloš Munzar
11.03.10 11:07
hmm
mIkI_n
11.03.10 04:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od selgascano arquitectos