Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Wiener Stadthalle - nová hala F

Autor: Dietrich | Untertrifaller Architekten | Helmut Dietrich
Původní stavba: Roland Rainer, 1958
Adresa: Vogelweidplatz 14, Vídeň, Rakousko | mapa
Web: www.stadthalle.com
Investor: Wiener Stadthalle Betriebs- und Veranstaltungs-GmbH
Projekt: 2003-04 Realizace: 2003-05

Fotografie: Bruno Klomfar
Nová hala F je důmyslnou přístavbou v původně zanedbané jihovýchodní části rozlehlého komplexu Wiener Stadthalle. Nová hala navíc sáma o sobě zanechává silný dojem. V sále pro 2000 diváků se uskutečňují koncerty, show, taneční představení, módní přehídky a dokonce i cirkus. Kromě toho se zde mohou pořádat sjezdy a kongresy. Ačkoli je umístění z urbanistického hlediska velmi významné, tak nová budova neubírá nic ze slávy víceúčelové haly Rolanda Rainera, která byla postavena o půlstoletí dříve.
Wiener Stadthalle je právem označována za nejmonumentálnější stavbu dokončenou v poválečném období 50. let 20. století. Roland Rainer nenavrhl jen obrovitou stavbu, která by připomínala zvětšený dům, ale spíše gigantickou konstrukci, která dokáže odpovídajícím způsobem vyložit rozměry velké hmoty, zatímco zanechává svůj vlastní otisk do městské struktury.
Podoba nové haly vzešla z vítězného soutěžního návrhu a stojí na stěžejním místě v městské struktuře; hala F vymezuje prostor a definuje přilehlý uliční rastr a náměstí. Dialog návštěvníků s monumentální stavbou je důmyslným způsobem usnadněn. Racionálně a kompaktně tvarovaný komplex byl umístěn do geometricky precizního tvaru, čímž si i v půdorysu zachoval jasný koncept. Jeho východní strana, směřující k městskému okruhu, předstupuje přibližně 12 metrů a vytváří nad vstupem přístřešek. Čelní strana je plná a lze ji využívat jako projekční stěnu, zatímco ustupující boční stěny jsou kompletně prosklené. Tyto stěny obklopují foyer využívané při přestávkách. Zatímco jižní fasáda probíhá paralelně s ulicí Hütteldorfer Strasse, navazuje a opravuje městskou strukturu, tak symetrická severní fasáda je umístěna blízko šikmých sloupů sousedního auditoria a dodatečně sešikmených prvků podél velké haly; vstupuje se zde do zajímavého dialogu mezi šikmými okraji a liniemi.
Fotografie: Bruno Klomfar
Výškově i způsobem zacházení nová stavba plně uznává svůj starší protějšek. Architektura je spíše diskrétní a hladký hliníkový obklad si udržují dostatečný odstup od profilovaného plechu hlavní haly. Její jižní fasáda je nasměrována ke slunci a odráží se v prosklené stěně, zatímco osvětlené foyer se v noci odhaluje a vstupuje do dialogu s prostorem pod zavěšenými prvky Rainerovy stavby. Mezi takto protichůdnými tendencemi s výraznými kontrasty nebylo vůbec těžké dosáhnout optimálních výsledků, s dobře naplánovanou přístupovou cestou v uctivé vzdálenosti. Interiér je jasně členěný s krátkými stezkami a přímými přístupovými cestami: diváci se tak zdají být zataženi do foyer uvnitř klínovitě tvarovaného prostoru pod sálem. Odtud vedou dvě široká schodiště po obou stranách k foyer využívaného během přestávek, jehož nakloněné podlahy sledují stoupání hlediště, čímž odpadá potřeba schodišť. Podlahy a stěny jsou obložený akátovým dřevem, což je neobyčejně pevný materiál tmavého a hřejivého vzhledu. Foyer se široce otevírá skleněnými stěnami do okolí a v noci umožňuje pohledy dovnitř jako velká výkladní skříň. Odkrývají události uvnitř a oživují přilehlý veřejný prostor. Sálu převládají světle červené odstíny. Diváci v hledišti mezi sebou nejsou rozdělováni; pouze snad širokou lávkou vytvářející rozšíření jeviště. VIP zóna je umístěna v zadní části stavby, kde krátké schodiště vede k odpočinkové části haly. Akustika sálu s krátkou dobou dozvuku zajišťuje ideální zvukovou kulisu pro různé události. Zvolené řešení poskytuje zvukovým inženýrům prostor k experimentování. Schodiště vedou k různým výškovým úrovním v zákulisí, jehož stěny jsou vymalovány světle zeleně, což je doplňková barva k červenému hledišti. Prostory jsou optimálně uspořádány a poskytují rychlý přístup pro zásobování. Zadní části stavby obsahují zkouškový sál a recepční místnostmi, tak jak vyžadují konvence a jsou přístupné rovnou z foyer. O jednu úroveň výš se nachází administrativní úsek a produkce.
Dietrich | Untertrifaller
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 26.02.10
Návštěvnost: 51940 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.