Wiener Stadthalle - nová hala F

Wiener Stadthalle - nová hala F
Původní stavba:Roland Rainer, 1958
Adresa: Vogelweidplatz 14, Vídeň, Rakousko
Investor:Wiener Stadthalle Betriebs- und Veranstaltungs-GmbH
Projekt:2003-04
Realizace:2003-05


Fotografie: Bruno Klomfar
Nová hala F je důmyslnou přístavbou v původně zanedbané jihovýchodní části rozlehlého komplexu Wiener Stadthalle. Nová hala navíc sáma o sobě zanechává silný dojem. V sále pro 2000 diváků se uskutečňují koncerty, show, taneční představení, módní přehídky a dokonce i cirkus. Kromě toho se zde mohou pořádat sjezdy a kongresy. Ačkoli je umístění z urbanistického hlediska velmi významné, tak nová budova neubírá nic ze slávy víceúčelové haly Rolanda Rainera, která byla postavena o půlstoletí dříve.
Wiener Stadthalle je právem označována za nejmonumentálnější stavbu dokončenou v poválečném období 50. let 20. století. Roland Rainer nenavrhl jen obrovitou stavbu, která by připomínala zvětšený dům, ale spíše gigantickou konstrukci, která dokáže odpovídajícím způsobem vyložit rozměry velké hmoty, zatímco zanechává svůj vlastní otisk do městské struktury.
Podoba nové haly vzešla z vítězného soutěžního návrhu a stojí na stěžejním místě v městské struktuře; hala F vymezuje prostor a definuje přilehlý uliční rastr a náměstí. Dialog návštěvníků s monumentální stavbou je důmyslným způsobem usnadněn. Racionálně a kompaktně tvarovaný komplex byl umístěn do geometricky precizního tvaru, čímž si i v půdorysu zachoval jasný koncept. Jeho východní strana, směřující k městskému okruhu, předstupuje přibližně 12 metrů a vytváří nad vstupem přístřešek. Čelní strana je plná a lze ji využívat jako projekční stěnu, zatímco ustupující boční stěny jsou kompletně prosklené. Tyto stěny obklopují foyer využívané při přestávkách. Zatímco jižní fasáda probíhá paralelně s ulicí Hütteldorfer Strasse, navazuje a opravuje městskou strukturu, tak symetrická severní fasáda je umístěna blízko šikmých sloupů sousedního auditoria a dodatečně sešikmených prvků podél velké haly; vstupuje se zde do zajímavého dialogu mezi šikmými okraji a liniemi.
Fotografie: Bruno Klomfar
Výškově i způsobem zacházení nová stavba plně uznává svůj starší protějšek. Architektura je spíše diskrétní a hladký hliníkový obklad si udržují dostatečný odstup od profilovaného plechu hlavní haly. Její jižní fasáda je nasměrována ke slunci a odráží se v prosklené stěně, zatímco osvětlené foyer se v noci odhaluje a vstupuje do dialogu s prostorem pod zavěšenými prvky Rainerovy stavby. Mezi takto protichůdnými tendencemi s výraznými kontrasty nebylo vůbec těžké dosáhnout optimálních výsledků, s dobře naplánovanou přístupovou cestou v uctivé vzdálenosti. Interiér je jasně členěný s krátkými stezkami a přímými přístupovými cestami: diváci se tak zdají být zataženi do foyer uvnitř klínovitě tvarovaného prostoru pod sálem. Odtud vedou dvě široká schodiště po obou stranách k foyer využívaného během přestávek, jehož nakloněné podlahy sledují stoupání hlediště, čímž odpadá potřeba schodišť. Podlahy a stěny jsou obložený akátovým dřevem, což je neobyčejně pevný materiál tmavého a hřejivého vzhledu. Foyer se široce otevírá skleněnými stěnami do okolí a v noci umožňuje pohledy dovnitř jako velká výkladní skříň. Odkrývají události uvnitř a oživují přilehlý veřejný prostor. Sálu převládají světle červené odstíny. Diváci v hledišti mezi sebou nejsou rozdělováni; pouze snad širokou lávkou vytvářející rozšíření jeviště. VIP zóna je umístěna v zadní části stavby, kde krátké schodiště vede k odpočinkové části haly. Akustika sálu s krátkou dobou dozvuku zajišťuje ideální zvukovou kulisu pro různé události. Zvolené řešení poskytuje zvukovým inženýrům prostor k experimentování. Schodiště vedou k různým výškovým úrovním v zákulisí, jehož stěny jsou vymalovány světle zeleně, což je doplňková barva k červenému hledišti. Prostory jsou optimálně uspořádány a poskytují rychlý přístup pro zásobování. Zadní části stavby obsahují zkouškový sál a recepční místnostmi, tak jak vyžadují konvence a jsou přístupné rovnou z foyer. O jednu úroveň výš se nachází administrativní úsek a produkce.
Dietrich | Untertrifaller
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Dietrich | Untertrifaller Architekten