Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dostavba tělocvičny Gymnázia Jana Keplera

Autor: SPORADICAL architektonická kancelář
Adresa: Parléřova 2, Hradčany, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Odbor městského investora MHMP
Projekt: 2005-08 Realizace: 2009

Gymnázium Jana Keplera stojí v Praze 6 na Pohořelci. Školní areál vyplňuje blok mezi ulicemi Keplerova, Parléřova, Morstadtova a Hládkov. Funkcionalistická hlavní budova má tvar nepravidelného T a byla kolaudována v roce 1932. Nová tělocvična je přistavěna ke slepě ukončenému západnímu křídlu s fasádou do Morstadtovy ulice.
Stavební pozemek má dvě výškové úrovně, jeho spodní polovinu zabírá školní hřiště, horní část byla nevyužitá a sloužila pro příležitostné parkování. Přístavba tělocvičny vznikla v horní části, její štítová stěna končí na hraně zatravněného terénního zlomu. Součástí návrhu je i úprava dvora s doskočištěm, parkovištěm a příjezdovou rampou.
Hmota tělocvičny je jednoduchý kvádr z pohle- dového betonu. Barevná kombinace šedých tónů vychází z vertikálního členění stávající budovy, kde nejnižší podlaží, kam nově patří i tělocvična, má povrch fasády z tmavošedého umělého kamene. V interiéru je dominantním odstínem světle modrá barva, použitá pro sportovní podlahu a akustické obklady stěn. Opět se jedná o barvu užitou také na stávající budově.
Půdorysný rozměr haly je navržen pro minimální školní basketbalové hřiště 13 x 24 metrů, hygienické zázemí, šatny a sklady jsou ve staré budově. Tělocvična má světlou výšku 7,1 metru a je usazena na terén tak, aby byla zelená střecha s terasou bezbariérově přístupná z knihovny ve třetím podlaží. Velká část východní fasády je prosklená, podlaha haly přechází s minimálním výškovým rozdílem do zelené plochy. Prostor dvora se tak stává součástí interiéru.
Nadměrné oslunění a přehřívání podélných fasád je tlumeno rastrem pevných slunolamů. Jednotlivé panely v ploše splývají a v detailu tvoří strukturu, která pro pozorovatele mění vzhled tělocvičny v závislosti na úhlu pohledu a odstupu od budovy. Slunolam uliční fasády je kotven k obvodové stěně, dvorní slunolamy jsou předsazené před prosklenou stěnou a vytváří krytý průchod z šaten na venkovní hřiště.
Celá konstrukce tělocvičny je z prefabrikovaných betonových dílců. Nosnou část tvoří skelet založený na pilotách, strop je z předpjatých TT panelů. Slunolamy jsou odlité z probarvené betonové směsi. Hala má podlahové vytápění. Podlaha je položena na pružném roštu se sportovní povrchem na bázi PVC.

Literatura
 
 

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 14.02.10
Návštěvnost: 61340 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
tělocvična almi 18.02.10 08:02
nevidim kruhy :-) Amy 18.02.10 17:55
je to příjemné. asterix 19.02.10 15:02
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.