Rodinný dům SINUS, Dánsko

Rodinný dům SINUS, Dánsko
Adresa: Dánsko
Investor:M2 A/S
Realizace:2007
Zastavěná plocha:164 m2


Koncept
— Užitím “plisovaných fasád” (které dávají stavbě jméno) kombinuje dům Sinus přání uplatnit velké prosklené plochy a výhledy s tužbou po soukromí.
Konkávní zářezy na delší straně domu fungují jako jakési velké světelné reflektory a bez ohledu na pozici slunce vůči domu zajišťují, že se do něj dostane denní světlo – ať už přímo skrze velké prosklené otvory a nebo odrazem z bílých ploch oproti nim. Dokonce i když bude slunce dopadat na fasády podélně, bude interiér zalit teplým světlem.
Zářezy navíc vytvářejí chráněné terasy, kde může obyvatel domu v návaznosti na obytný prostor klidně a zároveň skrytě odpočívat. Díky umístění zářezů po obou stranách stavby si také může zvolit mezi sluncem a stínem.

Dispozice — Pokoje jsou sestaveny jako nezávislé objemy, jež dohromady vytvářejí centrální prostor ke společnému pobytu: kuchyň, rodinný a obytný prostor. Ložnice s vlastní koupelnou a WC tvoří samostatnou jednotku. Další dvě ložnice (pokoje) odděluje nika, která může podle preferencí sloužit dětem nebo dospělým, případně se může stát třetím pokojem. Ze stran vstupní haly je umístěna užitková (zásobovací) místnost a toaleta návštěv. Další prostor pro skladování se navíc naskýtá v podkroví. Z parkovacího stání určeného pro dva automobily se nabízí vstup do zásobovací místnosti nebo přímo do vstupní haly. V návaznosti na garáž se nachází také prostor na nářadí.

Materiály — Dům vyhlíží jako tmavá hmota s bílými sklady nebo zářezy – téměř jako by toto tvarování korespondovalo s řezáním jablka. Bílé plochy jsou potaženy omítkou a barvou. Okenní rámy jsou na tmavém povrchu tmavé, na bílém pak bílé. V interiéru jsou stěny i stropy v hladkém, bílém provedení. Kromě ploch zatížených dotykem s vodou jsou podlahy dřevěné. Zařízení kuchyně, sanita a bílé zboží bylo navrženo a vybráno společně se stavebníkem.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bezva!
Václav Kosnar
18.02.10 07:56
super :)
kKralovčova
18.02.10 09:30
koncept X provoz
Zdeněk M
18.02.10 12:31
...Hm,...
šakal
18.02.10 01:38
Geniální
Izmail O'shahagir
18.02.10 09:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od CEBRA architecture